Index Vakbarát Hírportál

Beismerő vallomást tett az isztambuli merénylet elkövetője

2022. november 14., hétfő 12:40

Beismerő vallomást tett az a fiatal, szíriai állampolgárságú nő, akit a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő isztambuli robbantás elkövetésével gyanúsítanak – írta a török média a helyi rendőrségre hivatkozva hétfőn.

Ahlám Albasír beismerte, hogy vasárnap délután pokolgépet helyezett el Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklalon. Azt is elismerte, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást, és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat. A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki – írja az MTI.

Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfő hajnalban bejelentette, hogy őrizetbe vették a vasárnapi merénylet fő elkövetőjét, aki vélhetőleg az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai–török határon. A fiatal nőt több gyanúsítottal együtt egy, az isztambuli Kücükcekmecében található lakásban tartóztatták le, ahol nagy mennyiségű eurót, aranyat, pisztolyt és lőszereket találtak. Soylu szerint a gyanúsított Görögországba akart menekülni.

Az isztambuli főügyészség nagyszabású nyomozást indított a nagy erejű, TNT-vel végrehajtott támadás után, amelynek csak török halottjai vannak. Egyebek között egy kilencéves kislány és édesapja, illetve egy 15 éves kamaszlány és édesanyja is életét vesztette. A belügyminiszter tájékoztatása alapján eddig 46 embert vettek őrizetbe.

A merényletet követően Ankara visszautasította az Egyesült Államok részvétnyilvánítását arra hivatkozva, hogy Washington a „kobani kurd terroristák támogatója”. Soylu leszögezte: át kell gondolni, hogy Törökország milyen kapcsolatot akar fenntartani egy olyan állammal, amely terroristákat pártfogol.

Ankara korábban is gyakran kifogásolta, hogy az Egyesült Államok támogatja a törökök által a PKK bábjának tekintett szíriai Népvédelmi Egységeket (YPG). Az YPG Washington helyi szövetségese volt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban.

Kobaniban 2015-ben nagy csata zajlott, amelynek következtében a kurd csapatok nyugati támogatással kiszorították a dzsihadistákat a térségből. A város jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai szövetség felügyelete alatt áll, amelynek az YPG is része.

Isztambulban legutóbb 2016 szilveszterén követtek el merényletet a Boszporusz partján található Reina klubban. Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt, amelyek túlnyomó többségét az Iszlám Állam vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK hajtotta végre.

Rovatok