Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij közölte békefeltételeit, amelyek az orosz külügy szerint irreálisak

2022. november 15., kedd 08:36

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra sürgeti a G20-akat, hogy fogadják el Kijev békejavaslatát, az orosz külügy szerint azonban ezek a feltételek irreálisak.

Az államfő kedden azt mondta a világ vezetőinek, most van itt az ideje annak, hogy az általa javasolt béketerv alapján véget vessenek az országában zajló orosz háborúnak – írja a Reuters.

„Meggyőződésem, hogy most jött el az idő, amikor az orosz pusztító háborút meg kell és meg lehet állítani. Ukrajna mindig is vezető szerepet játszott a békefenntartó erőfeszítésekben, ezt a világ is láthatta. Moszkvának nem elég azt mondania, hogy kész véget vetni a háborúnak, ezt tettekkel is bizonyítania kell” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

„Nem hagyjuk, hogy Oroszország erőre kapjon, hogy aztán megint másokat bántson. Nem születik új minszki egyezmény, amelyet Oroszország azonnal felrúg. Kidolgoztunk 10 pontot, ezek elhozhatják a békét Ukrajna, Európa és a világ számára. Vannak megoldások, melyekkel ténylegesen garantálni lehet a békét” – hangsúlyozta a politikus.

A Volodimir Zelenszkij által beterjesztett javaslatokat a Guardian összegyűjtötte, ezek a következők:

Az orosz külügy szerint irreálisak Ukrajna követelései

A G20-csúcson Szergej Lavrov is felszólalt, reagálva Zelenszkij követeléseire. Az orosz külügyminiszter irreálisnak nevezte a tárgyalások elé támasztott ukrán feltételeket, továbbá kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij húsz percig beszélhetett felvetéséről. Lavrov kijelentette, hogy Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev tesz.

A mi elnökünk több ízben megerősítette, hogy nem utasítjuk el a tárgyalásokat. Ha valaki elutasítja, az Ukrajna. Minél tovább utasítják el, annál nehezebb lesz végül megállapodni

– fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov kitért azokra a jelzésekre és híresztelésekre, melyek szerint az amerikai kormányzat arra próbálja rávenni Zelenszkijt, hogy legyen tárgyalóképesebb. Lavrov szerint emögött az a megfontolás húzódik meg, hogy a nyugati világ egy része elkezdett kételkedni abban, szükség van-e további fegyverszállításokra Ukrajnának.

Több ezer delfin pusztult el a háború miatt

Beszédében Volodimir Zelenszkij külön kitért a háború súlyos ukrajnai környezetkárosító következményeire. Jelezte, a tüzérségi támadások nyomán több millió hektár erdő égett le, a Donyec-medencében szénbányákat öntött el a víz, és több millió hektár termőföld szennyeződött.

A Fekete-tengeren legkevesebb 50 ezer delfin pusztult el a több mint nyolc hónapja tartó háború következtében – hívta fel a figyelmet az ukrán elnök.

Az elnök az ukrán gabona exportjáról kötött egyezményre is kitért, a Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött gabonamegállapodás november 19-én jár le, tárgyalások folynak a meghosszabbításáról. Volodimir Zelenszkij szerint idén Ukrajna 45 millió tonna gabonával járulhat hozzá a világ élelmiszer-biztonságának biztosításához, írja az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij énekli a himnuszt 2022. november 14-én a herszoni látogatása során. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service/Handout/REUTERS)

Rovatok