Index Vakbarát Hírportál

A román rendőrség elismerte: megfigyelték a Székely Nemzeti Tanács elnökét

2022. november 15., kedd 17:33

A belügyminisztérium és a román rendőrség elismerte, hogy szeptember 19-én megfigyelték és követték a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét, Izsák Balázst.

Izsák Balázs korábban egy beadványt nyújtott be Lucian Bode belügyminiszternek, amelyben magyarázatot kért amiatt, mert egy rendőrautó és két másik gépkocsi „feltűnő módon és a megfélemlítés feltehető szándékával” követte őt, amikor Makfalva és Réty között megtették a hagyományos utat – írja a Új Magyar Szó.

A makfalvi székely szekérutat végigjárva polgármestereket kerestek fel, és Székelyföld jövőjét vitatták meg – mesélte az útról az SZNT elnöke, hozzátéve, hogy indulás után nem sokkal szúrta ki az őket feltűnően követő autókat. 

Ahol megálltunk, megálltak, ha betértünk egy mellékútra, követtek, sőt volt olyan pillanat, amikor rossz irányt vettünk, ahonnan meg kellett fordulnunk, de a rendőrség autói itt is a nyomunkban voltak

– idézte fel az SZNT elnöke, aki a belügyminiszterhez fordult magyarázatért. A belügyminisztérium továbbította a beadványt az országos rendőr-főkapitánysághoz, akik válaszukban azt írták: az adott útvonalon valóban követést és megfigyelést hajtottak végre. 

Izsák Balázs követését az indokolta, hogy a Hargita megyei rendőrök feladata a rend és a közbiztonság fenntartása – áll a Vasile Armasu országos rendőrparancsnok által jegyzett válaszlevélben. A másik jármű azonban nem a román rendőrséghez tartozott – szögezték le. 

Izsák Balázs szerint a válaszlevélben nem adtak választ arra a kérdésére, miszerint az autonómiatörekvés továbbra is bűnügyi tevékenységnek számít-e. A Székely Nemzeti Tanács elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszerváltás előtt hatóságilag legálisan lehetett megfigyelni a román állampolgárokat, akik azonban éltek ezzel, most egy táblázatban vannak felsorolva a Securitate Levéltárát Átvilágító Országos Tanács honlapján. 

Ezt a táblázatot a közvélemény szégyentáblának tartja. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a mai politikai megfigyelések közreműködőinek, elrendelőinek, végrehajtóinak neve a nyilvánosság előtt egy hasonló szégyentáblán megjelenjen?

– fogalmazta meg Izsák Balázs, hozzátéve, hogy a belügyminiszterhez eljutatott levélben több olyan eseményt is felsoroltak, amelyben zaklatás áldozataivá váltak azok, akik az autonómia pártján állnak. 

Nyilvánvalóvá vált, hogy a pervesztes román állam nem veszi tudomásul az Európai Bíróság döntéseit, és jogállamra nem jellemző eszközökhöz nyúl, hogy a kezdeményezőket a céljaiktól eltántorítsa. Szándékunkban áll, hogy erről egy részletes anyagot állítsunk össze, és tájékoztassuk erről az Európai Unió intézményeit

– összegezte Izsák Balázs.

Rovatok