Index Vakbarát Hírportál

Újabb gyomrost kapott Donald Trump

2022. november 15., kedd 07:23

A demokrata Katie Hobbs nyerte az arizonai kormányzóválasztást. Hajszálnyival sikerült legyőznie a republikánus Kari Lake-et, aki ismert választástagadó, és Hobbs szerint veszélyt jelent a demokráciára.

Hobbs mérsékelt alternatívát akart mutatni egy szélsőséges jelölttel szemben, aki szerinte megválasztása esetén káoszt okozna. A demokrata jelölt felügyelte hivatalból a  2020-as választásokat Arizonában, és megvédte azt azokkal a vádakkal szemben, amelyek szerint visszaéléseket követtek el, és amelyeket a volt televíziós Lake a kampánya középpontjába állított − írta meg a The Washington Post

Hobbs a Twitteren jelentette be győzelmét.

A demokrácia megéri, hogy várjunk rá. Köszönöm, Arizona. Megtiszteltetés és büszkeség számomra, hogy én lehetek a következő kormányzó

− írta. 

Egyelőre úgy tűnik, Lake nem fogadja el a vereséget. Egy órával később kétségbe vonta az eredményeket egy tweetben, ami így szólt:

Az arizonaiak tudják, mikor cseszik át őket.

Az abortuszjogok álltak a kampány középpontjában

Hobbs azzal kampányolt, hogy megvédi az abortuszhoz való jogokat Arizonában, ahol a Roe kontra Wade precedens megsemmisítése után új korlátozások léptek életbe. Megpróbált az arizonai független és mérsékelt republikánus szavazókhoz is szólni, és elnyerte a párt irányvonalával elégedetlen neves konzervatívok támogatását. Egy Hobbsnak szervezett adománygyűjtésen John McCain néhai republikánus szenátor családtagjai is részt vettek, míg Liz Cheney képviselő, Trump leghangosabb kritikusa a kongresszusban, hirdetésekben kampányolt Lake ellen.

Hobbs és Lake versenye azonban a végéig szoros volt, mivel Lake feltüzelte a republikánus bázist, és kihasználta a pártja javára ható szélesebb körű tényezőket, például a magas inflációt és a szövetségi határpolitikával szembeni ellenérzéseket. 

Az arizonai republikánusok nagy része Lake ellen dolgozott az előválasztáson, és egy hagyományosabb jelöltet, Karrin Taylor Robsont támogatta, aki nem fogadja el Trump elcsalt választásról szóló állításait. Sokan aggódtak, hogy Lake, mint az meg is történt, elveszíti az általában visszafogottabb jelölteket megválasztó billegő állam kormányzói székéért való harcot.

Rovatok