Index Vakbarát Hírportál

Rakéta ölt meg két embert, összeült a magyar Védelmi Tanács

2022. november 15., kedd 20:05 | aznap frissítve

Rakéták lépték át a NATO-tag Lengyelországot, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba, és két ember meghalt. A támadás miatt rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is.

A Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be – közölte honlapján a Radio Zet. A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Facebookon.

Az Associated Press amerikai kiadása azt írja: egy magas rangú amerikai tisztviselő megerősítette, hogy két orosz rakéta csapódott be a kelet-lengyelországi városban.

Ezzel szemben a Pentagon kedden közölte, nem tudja megerősíteni azokat a híreket, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be. 

Tisztában vagyunk azokkal a sajtóértesülésekkel, amelyek szerint két orosz rakéta csapódott be Lengyelországban, az ukrán határ közelében. Jelenleg nincs olyan információnk, amely megerősítené ezeket a jelentéseket, ezért tovább vizsgáljuk a helyzetet

– mondta el a Reutersnek a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder dandártábornok. Hangsúlyozta: komolyan kezelik a helyzetet, és a NATO területének minden négyzetcentiméterét megvédik.

Oroszország szerint provokációról van szó

Az orosz védelmi minisztérium provokációnak nevezte a lengyel média és tisztségviselők nyilatkozatait a feltételezett orosz rakéták Przewodów térségében történő lezuhanásáról, mert szerintük az ukrán–lengyel határ közelében nem történt orosz fegyveres csapás. Ezt kedd este jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai az „orosz” rakéták állítólagos lezuhanásáról Przewodów település térségében szándékos provokáció a helyzet eszkalációja érdekében

– közölte a minisztérium. Hangsúlyozták: a lengyel média által az incidens helyszínéről közzétett, a roncsokról készült fényképeknek semmi közük az orosz fegyverekhez – adta hírül a TASZSZ.

Rendkívüli ülést tart a lengyel kormány

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

A kialakult válsághelyzet miatt az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik

– mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy ne tegyen közzé meg nem erősített információkat. Az illetékes szolgálatok hiteles információkkal szolgálnak a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

A lengyel kormányszóvivő a rendkívüli ülés után bejelentette, hogy lengyel kormány megvizsgálja, fennállnak-e az okai a NATO 4. cikkelyének aktiválására.

Míg az 5. cikk azt jelenti, hogy a tagállamok bármely szövetséges elleni támadást az egész szövetség elleni támadásnak tekintenek, és azonnal válaszlépéseket tesznek, addig a 4. cikkely a tagországok konzultációját jelenti hasonló esetben, azaz ha egyikük területi épségét, függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A lengyel kormányszóvivő azt is közölte, hogy azonnal fokozták a lengyel fegyveres erők készültségét.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral – mondta a sajtófőnök.

A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin kedd este 11 óra körül Twitter-oldalán reagált röviden. Az államfő azt írta:

Még mindig sok a bizonytalanság a ma esti rakétatámadással kapcsolatban, de egy dolog biztos: Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

„1914 júliusának az árnyai kísértenek”

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő következő gyorsreakcióját tette közzé Facebook-oldalán:

Nulla az esélye a tárgyalásoknak, az orosz ajánlatot Kijev elutasította, erre jött a rakétazápor, most meg ez. Meg kell várni a vizsgálat végét, honnan jött, mi volt. Higgadtság, nyugalom – mert ha ez elfajul, nem Ukrajna a tét, hanem a világ.

Robert C. Castelbiztonságpolitikai szakértő is megnyilvánult közösségi oldalán az eset után. Amint írta, „ha egy tanácsot adhatnék, akkor azt mondanám, hogy siessünk lassan”. A szakértő szerint két eshetőség képzelhető el:

  1. Lehet, hogy a rádiótechnikai zavarás miatt eltévedt orosz robotrepülőgépekről van szó.
  2. Lehet, hogy ezek ukrán légvédelmi rakéták voltak, amiket az orosz támadás elhárítására lőttek ki.

Castel szerint a legfontosabb nem engedni, hogy azok a NATO-tagállamok, akik most vagy soha megfontolásokból le akarják rendezni a számlát Oroszországgal, az egész szövetséget magukkal rántsák a bizonytalanba.

1914 júliusának az árnyai újra kísértenek

– zárta bejegyzését.

Mitrovits Miklós történész Facebook-oldalán arról írt, hogy minden valószínűség szerint Ukrajna irányából érkezett a rakéta. A polonista szerint az eset összefüggésben állhat az ukrajnai Belz falu elleni támadással, ami mindössze 12 kilométerre fekszik a lengyelországi Przewodów falutól.

Szlovákia teljes támogatásáról biztosítja Lengyelországot

Eduard Heger szlovák miniszterelnök is reagált a kedd esti lengyelországi támadásra, és elmondta, már felvette a kapcsolatot a lengyel miniszterelnökkel és a szlovák védelmi miniszterrel is – értesült az Új Szó.

Szlovákia teljes támogatásáról biztosítja Lengyelországot. Készen állunk arra, hogy felelős szövetségesek legyünk

– jelentette ki Eduard Heger.

Csehország kiáll NATO-szövetségese mellett

A cseh miniszterelnök, Petr Fiala tweetjében azt írta, hogy az orosz hadsereg mai masszív rakétatámadásai Ukrajna ellen egyértelműen azt mutatják, hogy Oroszország terrorizálni akarja a népét, és tovább akarja pusztítani az országot.

Ha Lengyelország megerősíti, hogy a rakéták az ő területét is eltalálták, az Oroszország részéről további eszkalációt jelent.

A miniszterelnök elmondta, hogy kiállnak az uniós és NATO-szövetségesük mellett.

Litvánia erős szolidaritást vállal Lengyelországgal

Gitanas Nausėda litván elnök Twitter-oldalán azt írta, hogy az orosz támadásról szóló hírek aggasztók. „Szoros kapcsolatban állunk lengyel barátainkkal. Litvánia erős szolidaritást vállal Lengyelországgal” – írta a litván elnök, aki azzal zárta bejegyzését, hogy a NATO területének minden egyes négyzetcentiméterét meg kell védeni.

(Borítókép: Füst száll fel a lengyelországi Nowosiolkiból, az ukrán határ közelében 2022. november 15-én. Fotó: Reuters)

Rovatok