Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin ismét elutazik

2022. november 15., kedd 13:06

Izraeli útra készül Novák Katalin köztársasági elnök, aki minderről saját Facebook-oldalán számolt be. Az államfő több vezető tisztségviselővel is találkozik majd.

Izraelbe utazik szerdán Novák Katalin köztársasági elnök, ahol többek között Jichák Herzog államelnökkel, Benjamin Netanjahu frissen megválasztott miniszterelnökkel, valamint Yair Lapid ügyvivő miniszterelnökkel is találkozik.

Az államfő közösségi oldalán tartalmas találkozásoknak nevezte a rá váró egyeztetéseket. Izraelben november elején tartottak parlamenti választásokat, ahol Benjamin Netanjahu egykori miniszterelnök pártja, a jobboldali-vallásos Likud szerzett többséget 71,3 százalékos részvétel mellett.

A régi-új miniszterelnök először 1996 és 1999 között, majd 2009 és 2021 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. Az érvényben lévő szabályok szerint Izraelben 28 nap áll rendelkezésre a kormányalakításhoz. 

Békefórum Párizsban 

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Novák Katalin Emmanuel Macron francia elnök meghívásának eleget téve részt vett a Párizsban rendezett nemzetközi békefórumon. A hivatalos út keretében a köztársasági elnök találkozott Nicolas Sarkozy volt francia elnökkel és Gérard Larchet jelenlegi köztársasági elnökkel, az esemény után pedig Emmanuel Macron és felesége is vendégül látták az Élysée-palotában.

békefórumon Novák Katalin kiemelte, hogy az Ukrajna elleni orosz támadást Magyarország a kezdetektől fogva egyértelműen elítéli, ez az álláspont pedig azóta sem változott.

Az államfő tíz pontban foglalta össze a béke ellen ható tényezőket. Elsőként azt emelte ki, hogy békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet.

Rovatok