Index Vakbarát Hírportál

Így tudja a lengyel sajtó, ez történt Przewodównál

2022. november 16., szerda 10:13

A lengyel média jelenleg úgy tudja, feltehetően ukrán légvédelmi rakéták csapódtak be Lengyelország területére kedd este. Amerikai tisztségviselők információira hivatkozva azt írják, az ukrán légvédelmi erők egy érkező orosz rakétára lőtték ki az emberéleteket követelő fegyvert. Ugyanakkor Adrzej Duda lengyel elnök azt nyilatkozta, jelenleg nincs konkrét bizonyíték arra, hogy kik indították a rakétákat, a vizsgálatok jelenleg is folynak.

Mint arról beszámoltunk, kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére, az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, a becsapódások után pedig több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedd este bejelentette, hogy a történtek miatt Lengyelország növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Majd a rendkívüli ülés után a NATO-hoz fordultak, és összehívtak egy soron kívüli ülést a tagállamokkal a 4. cikkely alapján.

Kezdetben orosz rakétákról szóltak a hírek  

Kezdetben eltévedt orosz rakétákról szóltak a hírek, valamint több lap is arról számolt be, hogy a fegyverek orosz gyártmányúak voltak. A lengyel külügyminisztérium november 15-én késő este egy közleményben azt írta, hogy kedd délután

egy orosz gyártmányú rakéta csapódott be, és megölt két lengyel állampolgárt.

Később az orosz védelmi minisztérium cáfolta, hogy Oroszországnak köze lenne az incidenshez, és katonai provokációnak nevezte azt. Majd Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a G20-ak indonéziai találkozóján a hivatalos vizsgálatok előtt azt mondta,

rakéta röppályáját figyelembe véve nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki.

A lengyel sajtó szerint

Míg kezdetben orosz támadástól zengett a sajtó, mostanra szinte az összes lengyel lap eltévedt ukrán légvédelmi rakétaként tartja számon az emberéleteket követelő lezuhant rakétákat. Az amerikai elnökre, valamint több amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írják, a feltételezések szerint 

nem Oroszországból kilőtt rakéta csapódott be Przewodównál.

A Polsatnews.pl Seung Min Kimre, a Fehér Ház riporterére hivatkozva azt írta, amerikai tisztségviselők szerint az ukrán légvédelmi erők rakétái csapódtak tévedésből a lengyel területre. Az ukránok egy érkező orosz rakétát akartak megsemmisíteni a beszámoló szerint. 

A gazeta.pl szintén a tisztségviselők információira utalva azt írta, a lengyel területet eltaláló rakétákat az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára. Ugyanakkor a lengyel hatóságokra hivatkozva kiemelik, hogy a fegyverek orosz gyártmányúak voltak. 

Egy NATO-gép segíthet a meghatározásban

A Fakt lengyel híroldal kihangsúlyozta, egyelőre nincs pontos információ arról, ki lőhette ki a rakétákat. Ők is csak a nyugati média információira támaszkodva számoltak be arról, hogy a jelenlegi állás szerint az ukránok indíthatták az orosz légicsapások elleni védekezés részeként.

Ugyanakkor megemlítenek egy NATO-repülőgépet, amely november 15-én Lengyelország felett repült át. Szerintük a gépnek észlelnie kellett volna a lezuhant rakéták röppályáját, amelyből kiderülhet, pontosan honnan indították őket. A rakéta útvonalát bemutató előzetes radarinformációkat a NATO és Lengyelország is megkapta. Ám a vizsgálat részletei továbbra sem ismertek. A Polskie Radio is csak annyiról tud, amennyit a lengyel elnök, Andrzej Duda nyilatkozott. 

Valószínűleg orosz gyártmányú rakéta volt, de nincs konkrét bizonyíték arra, ki lőtte ki őket

– idézik Dudát, valamint úgy tudják, a lengyel hatóság jelenleg is a helyszínen van, és azon dolgozik, hogy tisztázzák a kialakult helyzetet. 

(Borítókép: A helyszín, egy gabonatároló mellett rendőrök Przewodówban 2022. november 16-án, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Fotó: MTI/AP/Michal Dyjuk)

Rovatok