Index Vakbarát Hírportál

NATO-ülést hívott össze Lengyelország a 4. cikkely alapján

2022. november 16., szerda 00:08

Miután egy rakétabecsapódás után két ember is meghalt a lengyelországi Przewodowban, az ország miniszterelnöke és államfője rendkívüli ülést hívott össze. A tanácskozás után a lengyel kormány a NATO-hoz fordult, hogy összehívjanak egy soron kívüli ülést a tagállamokkal a 4. cikkely alapján.

A NATO-nagykövetek szerdán Lengyelország kérésére találkoznak a szövetség 4. cikkelye alapján − közölte két európai diplomata a Reuters hírügynökséggel, miután Lengyelországban, az ukrán határ közelében robbanás történt, amelyet állítólag egy eltévedt orosz rakéta okozott.

A szövetség alapító szerződésének 4. cikke szerint a tagok bármilyen aggályos kérdést felvethetnek, különösen a tagország biztonságával kapcsolatban.

Az egyik diplomata azt mondta, hogy a szövetség óvatosan fog eljárni, és időre van szükségük annak ellenőrzéséhez, hogy pontosan hogyan történt az incidens.

Korábban rendkívüli  tanácskozást hívott össze  Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

A lengyel kormányszóvivő a rendkívüli ülés után bejelentette, hogy lengyel kormány megvizsgálja, fennállnak-e az okai a NATO 4. cikkelyének aktiválására.

Míg az 5. cikk azt jelenti, hogy a tagállamok bármely szövetséges elleni támadást az egész szövetség elleni támadásnak tekintenek, és azonnal válaszlépéseket tesznek, addig a 4. cikkely a tagországok konzultációját jelenti hasonló esetben, azaz, ha egyikük területi épségét, függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

(Borítókép:  Piotr Müller lengyel kormányszóvivő (j) és Born Jacek Siewiera, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a bizottság rendkívüli tanácskozása után Varsóban 2022. november 15-én.  Fotó:  MTI / EPA / PAP / Radek Pietruszka)

Rovatok