Index Vakbarát Hírportál

A lengyel incidens után belső menekülthullám célpontja lehet Kárpátalja

2022. november 16., szerda 14:31

Kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, és a támadás után több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze. A magyarok lakta területeken nem volt támadás, de menekülthullám indulhat oda, mert viszonylag védett területnek számít.

Simon Rita, az InfoRádió kárpátaljai tudósítója, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa beszámolt arról, hogy Volodimir Zelenszkij elnök még éjszaka a háború eszkalációjának nevezte az esetet, és közölte: Ukrajna már régen megmondta, hogy a „terroristaállam” nem áll meg az országuknál, tovább fog menni. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy „helyre kell tenni már végre a terroristát”, és azt is hozzátette, hogy ami történt, az jelentős eszkaláció, és végre cselekedni kell.

Ugyanakkor az ukrán elnök, illetve más ukrán politikus sem buzdított nyíltan arra, hogy csatlakozzanak a fegyveres konfliktushoz, de Simon Rita szerint ez burkolt jelzés volt arra, hogy másoknak is fel kellene vennie a kesztyűt Oroszországgal szemben.

A tudósító szerint a legutóbbi, október 10-i masszív orosz rakétatámadást még ki sem heverte az ország, mert óriási károk keletkeztek a villamos erőművekben, és azóta is vannak áramkimaradások.

Az elmúlt időszakban viszonylagos csend volt, legalábbis a levegőben, és most, hogy egy újabb rakétatámadás-sorozatot zúdítottak Ukrajnára, ez jelentősen meggyengítette ismét az energia-infrastruktúrát. Az energiavállalat vezetője úgy fogalmazott, hogy soha nem volt még olyan kritikus a helyzet, mint most

– mondta.

Csaknem tízmillió ember maradt sötétben, de az elnök már éjfél környékén egy olyan üzenetet tett közzé, hogy nyolcmillió felhasználónál sikerült kiváltani a szolgáltatást. A száz rakétából, amelyeket az oroszok kilőttek, 73-at sikerült megsemmisítenie az ukrán légvédelemnek, de még így is óriási károk keletkeztek. Kijevben halálos áldozata is van a támadásnak, miután az egyik megsemmisített rakéta darabjai egy lakóházra estek, amely kigyulladt – mondta el Simon Rita.

A magyarok lakta területeken nem történt támadás, továbbra is viszonylagos nyugalom és béke van, még az áramszolgáltatással sincsenek gondok, sőt kedden meglepő módon még a közvilágítást is visszakapcsolták, holott a szomszédos megyében például teljesen elment az áram.

A spórolás jegyében furcsa volt, hogy itt mindent újra kivilágítottak

– mondta.

Minden határon leállt a forgalom 

Ami Kárpátalján zavart okozott, az volt, hogy az összes határon leállt a forgalom, és nem működött a számítógépes rendszer. Gyalogosokat állítólag átengedtek, viszont az autókat és a kamionokat nem, mert nem tudták pontosan megmondani, hogy mikor fog újraindulni a rendszer.

A tudósító szerint a határon már újabb menekülthullámra nem számítanak, mert akik eddig el tudtak vagy el akartak menni, azok már elmentek, akiknek pedig nincs módjukban vagy nincs szándékukban, azok ezután sem fogják megtenni. Az országon belüli migráció azonban erősödhet.

Kijevből már korábban is jöttek, most ősszel újra elindultak az emberek, mert már a kormány is arra buzdította az ott élőket, ha állandóvá válnak ezek az áramkimaradások, akkor nem árt, ha nyugatabbra vándorolnak. A tél beköszöntével biztonságosabb itt, illetve az áram- és a gázszolgáltatás is biztosított

– mondta Simon Rita.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

Rovatok