Index Vakbarát Hírportál

Németország kínai drónokat vásárolna

2022. november 16., szerda 07:01

Mindössze néhány nappal azután, hogy Olaf Scholz német kancellár hazatért a sokat vitatott kínai útjáról, újabb politikai vihar tört ki, mert a Zöldek Pártja és az ellenzéki CDU/CSU pártszövetség erőteljesen ellenzi, hogy a belügyminisztérium kínai drónokat akar vásárolni.

A belügyminisztérium állítása szerint nem az ország hadseregét erősítenék a kínai drónokkal, hanem inkább a katasztrófavédelmet fejlesztenék – írja az Infostart. A hetven kínai drón beszerzéséről szóló beruházást Nancy Feaser belügyminiszter jelentette be. A katasztrófavédelem nagy hasznát venné ezeknek a pilóta nélküli gépeknek – vélekedett a miniszter. 

Ezek a drónok valóban nagy pusztítás és halál okozói lehetnek a háborús térségekben, de életmentő jelentőséggel bírhatnak a különböző természeti katasztrófák sújtotta térségekben – magyarázta a belügyminiszter. Ezen eszközök segítségével az illetékes hatóságok könnyebben felmérhetnék a károkat és könnyebben megtalálhatnák az eltűnteket is. 

Németország nyugati részén tavaly júliusban hatalmas árvíz pusztított, 130 ember halálát okozva. A katasztrófa után a különböző szakértők egyetértettek abban, hogy a gyorsan megszerezhető légi felvételek hatalmas segítséget nyújtottak volna a mentési munkálatokhoz. 

Németország egyébként attól a kínai cégtől venné a drónokat, amelyik az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistáján van, mert – a vád szerint – a kínai hadsereget segíti az országban élő ujgur muzulmán kisebbség ellenőrzésében. A cég ezt tagadja. A szóban forgó üzletet a Zöldek Pártja, valamint az ellenzéki CDU/CSU is bírálta.

Rovatok