Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Veszélyben vagyunk fizikai értelemben is

2022. november 16., szerda 17:41

Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására, és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel; „békét akarunk és tűzszünetet” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban.

A kormányfő Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: kedden lengyel állampolgárok haltak meg, „és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk”.

Veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is. Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban

– fogalmazott.

A miniszterelnök közölte: az pedig, hogy kedden megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van. Hangsúlyozta: „ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd”. Ezt egyetlen módon lehet megtenni, tűzszünettel; „békét akarunk és tűzszünetet” – jelentette ki Orbán Viktor.

A találkozón Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozó is szóba került. A miniszterelnök közölte, Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát.

Hangsúlyozta: Szerbia európai uniós tagsága az európai érdek, és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha már Szerbia is az Európai Unión belül lenne.

Addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják, és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja – mondta. Orbán Viktor szerint „ez a baj, amit migrációnak nevezünk, ez hosszabb ideig velünk él majd”, ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni.

Rendkívüli nap

Mozgalmas napja volt szerdán a miniszterelnöknek. Miután kedd éjjel rakéta csapódott egy gabonaszárítóba a NATO-tag Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, amelyben két ember halt; rendkívüli ülést hívott össze mind a lengyel, mind a magyar kormány. 

A Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelték az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit. A magyar kormány reggel 8 órakor ült össze a Karmelita kolostorban, majd azt követően Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is Belgrádba utazott a magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozóra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ülést követő Kormányinfón ismertették a kormány döntéseit.

A Kormányinfó percről percre tudósítását ide kattintva olvashatják el.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Aleksandar Vucsics szerb elnök (k) és Karl Nehammer osztrák kancellár a második magyar–osztrák–szerb háromoldalú csúcstalálkozón Belgrádban 2022. november 16-án. Az első csúcstalálkozó október 3-án zajlott Budapesten, a megbeszélések központi témája az illegális migráció elleni közös küzdelem volt. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok