Index Vakbarát Hírportál

Feloldhatják a magyar uniós pénzek zárolását

2022. november 17., csütörtök 15:31

Az Európai Unió végrehajtó testülete jó úton halad afelé, hogy még az idén feloldja a Magyarországnak szánt több milliárd eurós támogatás zárolását. Az Európai Bizottság örömmel fogadta, hogy számos jelentős engedményre bírta rá Orbán Viktor miniszterelnököt. Ugyanakkor még mindig nagy a bizalmatlanság a magyar vezetővel szemben az unión belül.

Még idén feloldhatja az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt több milliárd eurós támogatás zárolását, miután Orbán Viktor miniszterelnök engedményeket tett a fékek és ellensúlyok rendszerében. Azonban tényleges folyósítást csak a vállalások teljesítése után kaphat az ország – számolt be a Reuters uniós forrásokra hivatkozva. 

Ennek alapján a bizottság várhatóan csökkenteni fogja a három pperatív programra javasolt 65 százalékos forrásfelfüggesztési arányt a tanács felé javasolt döntésben, és mindent egybevéve pozitívan értékelheti a magyar vállalásokat, azok eddigi teljesítését, és ezzel párhuzamosan jóváhagyhatja a magyar helyreállítási programot is.

Nagy a tét 

Amint azt a hírügynökség írja, nagy a tét a magyarok számára, ugyanis 14,7 milliárd euróról lehet szó, ami Magyarország GDP-jének tíz százaléka. Továbbá azt is jelzik, hogy a magyar helyreállítási program jóváhagyása és a felzárkóztatási forrásokkal kapcsolatos felfüggesztésben a pozitív értékelés megadása csak akkor lehetséges, ha a magyar kormány továbbra is javítja az igazságszolgáltatás függetlenségét, és végrehajtja a korrupcióellenes vállalásokat.

Kiemelik: Magyarországgal kapcsolatban jelenleg is nagy a bizalmatlanság Brüsszelben, de az Európai Bizottság büszke arra, hogy eredményekre bírták rá Orbán Viktort.

Meg fogják kapni a pénzt, de komoly feltételekkel 

– idézi a hírügynökség az egyik magas rangú uniós tisztviselőt, aki szerint a bizottság döntése november 29-re tehető. 

A jóváhagyásról korábban

Az Index korábban már beszámolt arról, hogy nagy valószínűséggel november 22-én nem fog tárgyalni az Európai Bizottság a magyar helyreállítási programokról, mert még a találkozó előtt ugyanerről vitát kezdeményeztek az Európai Parlamentben is. A parlament elegendő számú frakciója indítványozta a vitát, amelyet így mindenképpen napirendre kell hogy vegyenek. 

Ugyanakkor több területen is lényeges az idei döntés. A jogállamisági eljárásban jegelt háromezer milliárd forintról uniós jogszabály rendelkezik, hogy év végéig döntésnek kell születnie, másként elesünk a pénztől. Ugyanez vonatkozik az unió helyreállítási alapjából nekünk ítélt mintegy 2300 milliárd forint hetven százalékára is.

Nincsenek megelégedve az EP-képviselők

A jogállamisági feltételrendszerrel foglalkozó európai parlamenti képviselők csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatójukon úgy értékelték, hogy nem megfelelők a jogállamiság megsértésének kiküszöbölésére tett magyar intézkedések – számolt be az MTI.

Petri Sarvamaa, az Európai Néppárt finn képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: lehetséges, hogy Magyarország most elkezdett jó irányba haladni, de a magyar kormány által javasolt 17 intézkedés kapcsán, „amiket sikerült gyorsan átnyomniuk a magyar parlamenten”, még nem vonható le az a következtetés, hogy Magyarországon helyreállt a jogállamiság.

(Borítókép: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images) 

Rovatok