Index Vakbarát Hírportál

Az állam mentheti meg a megszűnéstől az egyik román légitársaságot

2022. november 17., csütörtök 21:18

A román kormány többségi részesedés megszerzését tervezi a Blue Air fapados légitársaságban a cég állam felé fennálló kifizetetlen adóssága miatt – közölte a román pénzügyminisztérium.

A légitársaság több mint két éve küzd gazdasági nehézségekkel, amikor adósság-átütemezési megállapodást kötött annak érdekében, hogy átvészelje a koronavírus-járvány okozta financiális problémákat. A Blue Air akkor állami kölcsönt vett fel több mint 300 millió lej értékben, garanciaként pedig a részvényeinek 75 százalékát ajánlotta fel.

A román állam szeptemberben zárolta a diszkont-légitársaság bankszámláit, mert utóbbi nem fizetett ki egy jelentős bírságot, ami miatt arra kényszerültek, hogy egy hónapra töröljék a járataikat. A Reuters értesülései szerint a román kormány már vizsgálja a légitársaság átvételének lehetőségeit. A pénzügyminisztérium megerősítette: felkérte a romániai Eximbankot, hogy tanulmányozza a felvásárlással kapcsolatos teendőket.

A lépésre azért volt szükség, mert a Blue Air többször nem teljesítette kötelezettségeit. Nem fizette az államilag garantált hitel kamat- és tőketartozását

– közölte a román pénzügyminiszter.

A Blue Air egyelőre nem reagált az állami átvétellel kapcsolatban megjelent hírekre.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan mi lesz a céggel az átvétel után. A kormány akár össze is vonhatná a Tarom állami légitársasággal, vagy egyszerűen átruházhatná, esetleg eladhatná fennmaradó eszközeit, hogy megtérítse a veszteségeket.

Rovatok