Index Vakbarát Hírportál

Amerika olyat tett, ami fordulatot hozhat a háborúban

2022. november 17., csütörtök 07:00

„Számomra egyértelmű, hogy közel vagyunk a béketárgyalásokhoz” – mondta az Indexnek George Friedman geopolitikai stratéga. Ezt azzal indokolta, hogy ha Moszkva eddig nem érte el a célját, már ezután sem fogja. A lengyelországi rakétabecsapódásról a szakember úgy vélekedett, önmagában ennek az eseménynek kevés következménye van, az viszont nagyon is kihathat a háború kimenetelére, ahogyan az Egyesült Államok páratlan gyorsasággal gesztust gyakorolt Oroszország felé.

A rakétaeseménynek önmagában kevés következménye van. Ami jelentős, az a gyorsaság, amellyel az Egyesült Államok megerősítette, hogy nem az oroszok álltak a lengyelországi eset mögött

– kommentálta a fejleményeket az Index érdeklődésére George Friedman. A magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratéga szerint nem véletlen, hogy az oroszok is rögtön erre az amerikai álláspontra hivatkozva pozicionálták magukat.

Sok sértés és vádaskodás jön még

Hozzátette: az USA szemszögéből nézve kijelenthető, ez az incidens alkalmat adott egy gesztusra, méghozzá egy stratégiai jelentőségű gesztusra. Sok sértés és vádaskodás fog még elhangzani a sztárelemző szerint a lengyel–ukrán határon történtek utóhatásaként, mindez azonban azon a tényen már nem változtat, hogy Washington felmentette Moszkvát. Ezért a Kreml Friedman szerint, ha hálás nem is, de legalább tisztelettudó lehet egy ideig.

Számomra egyértelmű, hogy közel vagyunk a béketárgyalásokhoz

– állapította meg lapunknak George Friedman. Kifejtette, hogy a február 24-e óta tartó ukrajnai háborúval Oroszország nem érte el a célját, az a forgatókönyv ugyanakkor az Egyesült Államoknak kedvez, hogy bár lassan kilenc hónapja dúlnak a harcok, és mindkét oldalon jelentősek a veszteségek, Ukrajna továbbra is állja a sarat.

A Geopolitical Futures alapítója október végén adott exkluzív interjút az Indexnek, akkor arról beszélt, hogy az oroszoknak két gyenge pontja van, az egyik az emberhiány, a másik pedig a rendkívül gyenge kiképzési program. A sztárelemző már akkor is azt fejtegette lapunknak, hogy Oroszország addig húzza el a háborút, ameddig csak akarja, de nem győzhet, így végül tárgyalni fog.

George Friedman Európa jövőjét borúsan látja, de úgy véli, már a háború előtt is repedezett a rendszer. Meggyőződése, hogy ha a szankciók bevezetése tovább töri az EU-t, újjá kell alakítani azt.

A jövőbe látott

Ezekben az időkben már csak azért is érdemes odafigyelni a geopolitikai stratéga szavaira, mert egy 2008-ban írt könyvében, A következő 100 év című kötetben azt jósolta, hogy Oroszország 2020 körül meg fogja támadni Ukrajnát, de az offenzíva kudarcot vall. Tehát az egyik állításban már biztosan igaza van, de a másik is a realitásokat tükrözi.

A világhírű elemző úgy ítéli meg, az európai helyzet rosszabb, mint a legtöbb más régióban. Ennek az oka az, hogy az öreg kontinens nem készült fel a háborúra.

Friedman szerint a múltban a földrészt szétszaggató kegyetlen fegyveres konfliktusok ellenére úgy tűnik, a mai Európa azt hitte, hogy a háborúk egyszer már megtörténtek, és többé nem fognak.

(Borítókép: George Friedman 2012. március 13-án. Fotó: Jordan Naylor/WireImage/Getty Images)

Rovatok