Index Vakbarát Hírportál

Már Lengyelországban is rettegnek a háború miatt

2022. november 17., csütörtök 06:18

Kedden robbanás történt Lengyelországban, amelynek következtében két ember meghalt. Az incidensért egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta lehetett felelős.

A Magyar Nemzet által megszólaltatott lengyel nő, aki az ukrán határ mellett lakik, a rakétabecsapódásról szóló hír hallatán azt hitte, hogy az ő idejük is eljött, belépnek a háborúba. A szolgálólány meséje című tévésorozat jutott eszébe: néhány kisebb támadás után az agresszor átveszi a hatalmat az egész ország felett.

Egy másikuk úgy nyilatkozott a lapnak, hogy 

nagy volt a pánik kedden Hrubieszówban. A város lakói jól tudják, milyen Ukrajna közvetlen szomszédságában élni, milyen az, amikor a veszély szinte már az utcasarkon ránk leselkedik. Hrubieszów már megízlelte a háború borzalmait, hiszen az ukrán menekültek ide is eljutottak, láttuk a szemükben az elkeseredettséget, a fájdalmat, a félelmet. Hallottuk a történeteket a lebombázott házakról, a meggyilkolt emberekről, a rakéták becsapódásáról. Már régóta tartottunk attól, hogy egy elszabadult rakéta a házunkba csapódik. Félünk attól, hogy elveszítjük egyik családtagunkat, barátunkat. Az emberek félnek, s azt kérdezik maguktól: ki fog nekik segíteni?

Egy varsói lakos azt mondta, hogy az ukrán határhoz közeli Lubaczówban nőtt fel. Amikor hallott a rakétabecsapódásról, egyből az jutott eszébe, hogy a családi házat is eltalálhatta volna. A szomszédos városok lakói márciusban távolról ugyan, de látták és hallották a határtól húsz kilométerre fekvő ukrán város, Javoriv elleni orosz támadást.

A józan ész azt diktálja, hogy maradjanak nyugton, ezt tanácsolják a lengyel hatóságok is, de Putyin szándékait nehéz megjósolni, bármi megtörténhet − fogalmazott. 

Mint arról beszámoltunk, kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére , az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, és a támadás után több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze. A NATO-nagykövetek szerdán Lengyelország kérésére találkoztak a szövetség 4. cikkelye alapján.

Rovatok