Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorhoz fordult támogatásért a román miniszterelnök-helyettes

2022. november 18., péntek 19:02

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a budapesti Karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktorral a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) pénteki ülése előtt.

„A Magyar Állandó Értekezlet jó alkalom volt arra, hogy egy külön megbeszélésen a romániai magyar közösséget érintő kérdésekről is véleményt cseréljünk Orbán Viktorral, például egyeztettünk az oktatási-nevelési támogatás jelentős növeléséről” – írta Kelemen Hunor a közösségi oldalán közzétett posztban. 

Az RMDSZ elnöke azt is tudatta: arra kérte Orbán Viktort, hogy támogassa Románia schengeni csatlakozását, amely rendkívül fontos az ország közösségének és a kétoldalú gazdasági kapcsolatoknak egyaránt, „ahogyan az is, hogy Románia tagja legyen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD)”. az RMDSZ elnöke szerint ebben számítanak a magyar kormány támogatására. 

A román–magyar kétoldalú kapcsolatok sokat javultak az elmúlt időszakban, Orbán Viktor és én is abban bízunk, hogy ezt még szorosabbá tudjuk fűzni a következőkben

– zárta Kelemen Hunor a posztot. Ugyanakkor Gerhard Karner, Ausztria belügyminisztere pénteken jelentette be, hogy az ország nem támogatja a schengeni övezet bővítését. 

A rendszer nem működik megfelelően. Az európai helyzet nagyon világosan mutatja, hogy a külső határok védelme megbukott

– nyilatkozta a tárcavezető a Der Standard osztrák napilap beszámolója szerint. Ausztria ellenállásának legfőbb oka a Balkánon keresztül haladó menekültáradat a Közép-Európába. Ausztria azért nem támogatja a schengeni övezet kiszélesítését, mert az ország lakosságának biztonsága is veszélyeztetve van – közölte a politikus. 

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő [j] fogadja Kelemen Hunort a Karmelita kolostorban, ahol a miniszterelnök megbeszélést folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség [RMDSZ] elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével 2022. november 18-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok