Index Vakbarát Hírportál

Újabb elítélt élte túl a kivégzését Alabamában

2022. november 18., péntek 14:24

Elhalasztották egy elítélt kivégzését Alabamában, mert egy óra próbálkozás után sem találtak megfelelő vénát a méreginjekció beadásához − közölte a börtönigazgatóság helyi idő szerint csütörtökön.

Mivel a sikertelen kísérletek miatt az illetékesek kifutottak az időből, úgy döntöttek, hogy lemondják a kivégzést. Az elítélt visszatért a halálsoron található cellájába. Alabama állam a bíróságtól kaphat új időpontot az ítélet végrehajtására. Szeptember óta ez a második kivégzés, amelyet hasonló okokból elhalasztottak Alabamában, ami miatt a börtönhatóságok heves bírálatok kereszttüzébe kerültek − írta meg az MTI. 

Az 57 éves Kenneth Eugene Smith-t azért ítélték halálra, mert 1988-ban megrendelésre meggyilkolta egy lelkész feleségét. Smith egy másik férfival együtt ezer dollárt kapott azért, hogy végezzen Elizabeth Sennettel. A gyilkosságot a nő férje rendelte meg, aki eladósodott, és az asszony életbiztosításából akart bevételhez jutni.

A férj öngyilkos lett, amikor a nyomozás során ráterelődött a gyanú. Smith tettestársát 2010-ben végezték ki.

Eközben Oklahomában kivégeztek egy férfit csütörtökön, mert 1993-ban halálra kínozta barátnője hároméves fiát, miután a kisfiú ágyba vizelt.

Fairchild a tizenhatodik, akit idén kivégeztek az Egyesült Államokban.

Mint azt megírtuk, szintén Alabama államban idén szeptemberben már volt egy hasonló eset. Alan Eugene Millert, aki 1999-ben három embert ölt meg, a bíróság 2000-ben ítélte halálra. Kivégzését 2022. szeptember 22-re rendelték el. 

Az ítélet végrehajtása el is kezdődött, de miután több mint egy órán át próbálkoztak megfelelő vénát preparálni az elítélten, a végrehajtók végül felfüggesztették a kivégzést. Miller ezután panaszt tett, egyrészt az úgynevezett double jeopardy törvényre, illetve alkotmánykiegészítésre (e szerint egy bűncselekményért senki sem büntethető kétszer), másrészt pedig embertelenségre hivatkozva. Panaszát elutasították. 

Rovatok