Index Vakbarát Hírportál

Madárinfluenza miatt váratlanul bezárták a berlini állatkertet

2022. november 18., péntek 19:18

Váratlanul kiürítették és bezárták pénteken a berlini állatkertet, miután madárinfluenzát azonosítottak a múlt héten elhullott egyik gázlómadárnál.

A madárházat és pingvinházat délben lezárták, majd a látogatókat felkérték a távozásra. A fertőzést egy elhullott gogó, más néven kalapácsfejű madár tetemének rutinszerű vizsgálata során mutatták ki – közölte az intézmény.

Élő madarak körében eddig nem észlelték a betegség tüneteit az állatkertben, ettől függetlenül az összes madarat letesztelik, sőt, a betegség terjedésének elkerülése érdekében a dolgozók is mind védőruhát kötelesek viselni – írja az MTI.

Azt egyelőre nem tudni, az évente 3,7 millió látogatót fogadó állatkert (Zoologischer Garten Berlin, Zoo) mikor nyit ki újra. A német főváros keleti részén fekvő Berlini Állatpark (Tierpark Berlin), amely az állatkert társlétesítményeként működik, ugyancsak hasonló intézkedésekkel reagált az állatok védelmében.

A madárállományok között gyorsan terjedő, madárinfluenza néven ismert H5N1-vírus általában halálos betegséget okoz a szárnyasoknál. Mivel a vírus az elmúlt években több alkalommal is felütötte a fejét Közép-Európában, a térségben folyamatosan végeznek szúrópróbaszerű vizsgálatokat az elpusztult állatokon.

Rovatok