Index Vakbarát Hírportál

Kemény kérdést tett fel Szijjártó Péternek az ukrán külügyi szóvivő

2022. november 18., péntek 19:13

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő legújabb közösségimédia-bejegyzésében élesen kritizálta Szijjártó Péter kijelentését az oroszellenes szankciókról és azok felülvizsgálatáról. Kemény kérdést szegezett a magyar külügyminiszternek.

Oleg Nyikolenko, Ukrajna külügyi szóvivője legfrissebb Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külügyminiszter november 15-i kijelentésére reagált, miszerint az oroszellenes szankciók nem működnek, és itt az ideje a felülvizsgálatuknak.

Magyarország külügyminisztere szerint az orosz gazdaságot nem érintették a szankciók. Lemondásra szólította fel a szankciók mellett álló uniós vezetőket – kezdte bejegyzését Nyikolenko, aki ezután az Európai Unió Tanácsa, a Világbank és az IMF által közzétett adatok alapján megvizsgálta, hogyan hatnak a szankciók Oroszországra. E szerint

ami azt jelenti Nyikolenko szerint, hogy nagyjából harminc évvel esett vissza az orosz gazdaság.

Mint írta, azok a kijelentések, amelyek szerint az európai szankciók nem érintik Oroszország gazdaságát, nem felelnek meg a valóságnak. „Ha Moszkva vagy Budapest nem próbálta meg csökkenteni a brüsszeli döntések hatékonyságát, a szankciók működnek és korlátozzák az Orosz Föderáció azon képességét, hogy finanszírozza az Ukrajna elleni háborút.”

Tehát kik mondjanak le: azok, akik védik a békét és a biztonságot Európában, vagy akik aláássák az uniós erőfeszítéseket az orosz agresszió ellen?

– tette fel a kérdést Oleg Nyikolenko.

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok