Index Vakbarát Hírportál

Elhúzódhat a Budapesten elfogott drogbáró kiadatása

2022. november 18., péntek 21:20

Elhúzódhat Sergio Roberto de Carvalho, a Budapesten még nyáron elfogott drogbáró kiadatási eljárása.

A késlekedés egyik oka, hogy még mindig hiányzik néhány, a kiadatáshoz szükséges irat, amelyeknek Brazíliából kellett volna megérkezniük. A másik ok pedig, hogy időközben az Egyesült Államok is jelezte: igényt tartanak a férfi kiadatására.

A férfit pénzmosással gyanúsítják az amerikai hatóságok, de kiadatási őrizete alatt az amerikai kábítószer elleni hivatal, a DEA nyomozói is meglátogatták – írja a HVG.

Pénzmosás vádja miatt az Egyesült Államok is kérvényezte annak a  Sergio Roberto de Carvalhónak a kiadatását, akit még júliusban fogtak el Budapesten – derült ki a budapesti kiadatási tárgyaláson. A kiadatáson azt tárgyalták, hogy kiadják-e Brazíliának az évek óta álnéven bujkáló drogbárót. 

A kiadatási eljárásról szóló tárgyalás befejeztével a bíróság csak arról dönthet, hogy a férfi egyáltalán kiadható-e. Ha a kérdésre igen a válasz, akkor Varga Judit dönti majd el, hogy kiadják-e a férfit vagy sem, sőt, azt is az igazságügyi miniszter határozza meg, hogy Brazíliának vagy az Egyesült Államoknak.

A pénteki tárgyaláson az is kiderült, hogy Belgium is elfogatóparancsot adott ki ellene, de csak akkor kérvényezné a férfi kiadatását, ha sem Brazília, sem pedig az Egyesült Államok nem kaphatná meg.

A bírónő kérdésére Carvalho azt felelte, hogy csak egy esetben fogadná el a brazil kiadatási kérelmet: ha katonai börtönbe kerülne. 

Rovatok