Index Vakbarát Hírportál

Fontos feladatot bízhatnak a magyar vadászrepülőkre

2022. november 18., péntek 12:57

Magyarország is beszállhat a szlovák légtér védelmére indított kezdeményezésbe, ebbéli szándékát még októberben jelezte, a szakértői egyeztetések pedig jelenleg is zajlanak, tájékoztatott Martina Koval Kakascíková, a védelmi minisztérium szóvivője.

Hazánk is tagja a NATINAMDS-rendszernek, amely az európai tagállamok és Törökország integrált lég- és rakétavédelmi rendszerét képviseli, emlékeztetett a szóvivő. „Magyarország csatlakozása a szlovák légtér védelméhez védelmi és politikai szempontból is pozitív lépés lenne, és hozzáadott értéket jelentene minden részt vevő fél számára” – fűzte hozzá Martina Koval Kakascíková.

Szlovákia légterének védelmét augusztus óta Csehország és Lengyelország biztosítja, miközben az ország új, F–16-os vadászgépekre vár, melyek az orosz gyártású MiG–29-es vadászgépeket váltják, emlékeztetett az Új Szó. A MiG-ek további felhasználásáról egyelőre nem született döntés, ebben a kérdésben is zajlanak a tárgyalások, tájékoztatott a szaktárca szóvivője.

A Gripeneknek nem ismeretlen a külföldi bevetés

Szeptemberben Ványik Attila alezredes arról tájékoztatott, hogy a magyar Gripeneket többször is riasztani kellett azonosítatlan orosz gépek miatt a NATO Baltic Air Policing (BAP) missziójának keretében.

A BAP, amelynek keretében 2004 óta négyhavi váltásokban, rotációban védik a balti államok légterét a NATO tagállamai, most először magyar vezetéssel látja el feladatát – tette hozzá az alezredes.

Rovatok