Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak a Starbucks dolgozói

2022. november 18., péntek 07:32

Sztrájkoltak a Starbucks dolgozói, mert úgy vélik, a kávéház megtorlásokat hajt végre a szakszervezetük ellen. Az üzlet azt nyilatkozta a demonstrációval kapcsolatban, hogy tiszteletben tartja a munkavállalók szervezkedési jogát, de az elbocsátott alkalmazottak megsértették a vállalati irányelveket.

Több mint száz amerikai cég tulajdonában lévő Starbucks kávéház dolgozója kezdett munkabeszüntetésbe november 17-én, hogy tiltakozzanak a szakszervezetük elleni megtorlások miatt. 

A szakszervezet tagjai szerint a kávéház dolgozói alulfizetettek, és nincs következetes időbeosztásuk. Tiltakoznak továbbá az elbocsátások, az üzletek bezárása és más intézkedések ellen, amelyek szerintük a Starbucks megtorlási intézkedései a szakszervezeti szerveződésük miatt. 

Azért szerveződünk, hogy hallják a hangunkat a munkahelyünkön és valóban helyet kapjunk az asztalnál 

– fogalmazott Michelle Eisen, egy New York állambeli dolgozó. 

A kávéházlánc – amelynek közel 9 ezer vállalati tulajdonú vendéglátóegysége van az Egyesült Államokban – azt nyilatkozta a munkabeszüntetéssel és a dolgozók követeléseivel kapcsolatban, hogy tiszteletben tartja a munkavállalók szervezkedési jogát, az üzletek bezárása pedig biztonsági okokból történt, az elbocsátott alkalmazottak pedig megsértették a vállalati irányelveket. 

A National Labor Relations Board állami szerv augusztusban arra kötelezte a Starbucksot, hogy vegye fel újra néhány elbocsátott baristáját, akik szakszervezeti aktivisták voltak – írta a Reuters.

(Borítókép: Robert Alexander/Getty Images)

Rovatok