Index Vakbarát Hírportál

Időzített bombán ücsörög Orbán Viktor szövetségese

2022. november 19., szombat 17:18

Pillanatnyilag Észak-Koszovó egy időzített bomba, mindkét oldalon rengeteg bolond emberrel, aki kész felrobbantani, rendőrség pedig nincs a helyzet kezelésére – jellemezte a balkáni állapotokat egy neve elhallgatását kérő koszovói tisztviselő annak kapcsán, hogy egyre jobban élesedik a térségben a helyzet.

A koszovói szerbek nem hajlandók lecserélni a rendszámtábláikat, így az Európai Unió rendőrei járőröznek Koszovó északi részén, miután felmondott mintegy hatszáz, szerb kisebbséghez tartozó rendőr, és így a térség rendőri jelenlét nélkül maradt. 130 lengyel és olasz rendőrtiszt teljesít szolgálatot három településen – számol be a Reuters.

Ugyanakkor fontos kiemelni, az uniós rendőrök nem intézkedhetnek Koszovóban, ám remélhető, hogy a jelenlétük segít megőrizni a nyugalmat.

Koszovó 2008-ban nyilvánította magát függetlennek Szerbiától. Koszovóban a szerb kisebbséghez tartozó köztisztviselők tömegesen mondtak fel a rendszámtáblavita nyomán. A szerb kisebbség tagjai nem hajlandók lecserélni rendszámtáblájukat koszovóira, a koszovói kormány pedig nem hajlandó érvényesnek elismerni a szerbiai hatóságok által kibocsátott rendszámtáblákat. A vita már évek óta húzódik, de most Albin Kurti koszovói miniszterelnök bejelentette:

hétfőtől a régi rendszámtáblás autókat elkezdik megbírságolni.

Időzített bomba lett

Brüsszel és Washington azt kérték a koszovói kormánytól, hogy 10 hónappal halassza el a szabály élesítését, de a koszovói miniszterelnök ezt nem volt hajlandó teljesíteni. Az unió pénteken Brüsszelbe kérette Kurtit és Alekszandar Vucsics szerb elnököt, de eddig egyikük sem jelezte, hogy elmenne.

Pillanatnyilag Észak-Koszovó egy időzített bomba, mindkét oldalon rengeteg bolond emberrel, aki kész felrobbantani, rendőrség pedig nincs a helyzet kezelésére

– jellemezte az állapotokat egy neve elhallgatását kérő koszovói tisztviselő a Reutersnek. Jelenleg mintegy 3700 NATO-békefenntartó tartózkodik a térségben.

(Borítókép: Utcakép Mitrovicában 2022 szeptemberében. Fotó: Armend Nimani / AFP)

Rovatok