Index Vakbarát Hírportál

Független ügyész dönt Donald Trump sorsáról

2022. november 19., szombat 06:04

Független ügyészt neveztek ki az amerikai igazságügyi minisztérium Donald Trump volt elnök ellen folytatott büntetőjogi vizsgálatainak felügyeletére. Trump – aki ellen több más vizsgálat is folyik – tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna.

Jack Smith-t, egykori háborús bűnökkel foglalkozó ügyészt Merrick Garland igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón nevezte ki különleges jogtanácsosnak. Ő fogja vezetni a vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump hogyan kezelte a titkos dokumentumokat és milyen állítólagos szerepe volt a Capitoliumban történt zavargásokban – számolt be róla a CNN.

Smith fogja végső soron eldönteni, hogy a volt republikánus elnök, aki mindössze három napja jelentette be 2024-es jelöltségét, büntetőjogi vádakkal néz-e majd szembe.

„A közelmúltbeli fejlemények miatt, beleértve a volt elnök bejelentését, hogy jelölteti magát a következő választásokon, valamint a hivatalban lévő elnök azon szándékát, hogy szintén jelölteti magát, arra a következtetésre jutottam, hogy közérdekű a különleges ügyész kinevezése” – hangsúlyozta Garland pénteken.

Hozzátette: a lépés erősítené a közbizalmat a nyomozás iránt. Smith korábban ügyészként dolgozott New Yorkban, legutóbb pedig főügyészként Hágában, ahol a koszovói háborús bűnöket vizsgálta.

(Borítókép: Jack Smith. Fotó:  Evelyn Hockstein / Reuters)

Rovatok