Index Vakbarát Hírportál

Elítélték az évszázad legnagyobb csalóját, aki azt ígérte, egy csepp vérből megállapítja a rákot

2022. november 19., szombat 06:50

Több mint 11 év börtönbüntetésre ítélte az amerikai bíróság Elizabeth Holmest, a Theranos alapítóját. A nőt három rendbeli befektetői csalás és egy rendbeli összeesküvés miatt ítélte el a kaliforniai San José kerületi bírója.

Tizenegy év és három hónap börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban Elizabeth Holmest, a Theranos alapítóját, amiért becsapta a befektetőket az egykor 9 milliárd dollárra értékelt, mára már megszűnt vérvizsgálati start-upjával

A kaliforniai San José kerületi bírója a most 38 éves Holmest három rendbeli befektetői csalás és egy rendbeli összeesküvés miatt ítélte el. Az esküdtszék korábban három hónapig tárgyalta az ügyet, míg ítéletet tudott hozni, az ügyészség pedig 15 év szabadságvesztést javasolt, mellyel szemben a védelem arra kérte a bíróságot, hogy ne szabjon ki börtönbüntetést.

Mély szégyent éreztem azért, amin az emberek keresztülmentek, mert cserben hagytam őket 

– mondta a nő a tárgyalásán a Reuters szerint.

A bíró áprilisra tűzte ki Holmes átadását, azonban ügyvédei valószínűleg azt kérik majd, hogy a fellebbezés ideje alatt óvadék ellenében szabadlábon maradhasson.

Azt hitte, pontosak a kijelentései

Az ügyészek elmondása szerint a nő hamisan állította be a Theranos technológiáját és pénzügyeit, és azt állította, hogy a miniatürizált vérvizsgáló gépe képes tesztek egész sorát lefuttatni néhány csepp vérből. Eközben a vállalat titokban más cégek hagyományos gépeire támaszkodott a vizsgálatok lefuttatásához.

Holmes saját védelmében úgy tanúskodott, akkoriban úgy gondolta, hogy a kijelentései pontosak voltak. Ugyanakkor azokban a vádpontokban, melyek szerint becsapta a Theranos a tesztekért fizető betegeket, felmentették. 

Elizabeth Holmest a Forbes 2014-ben a világ legfiatalabb női self-made milliárdosának nevezte. De a Wall Street Journalban megjelent cikkek után a cég 2015-re összeomlott. A lap többször is megkérdőjelezte a vállalat technológiáját.

(Borítókép: Elizabeth Holmes 2022. november 18-án. Fotó:  JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Rovatok