Index Vakbarát Hírportál

Meghalt „Argentína büszkesége”, aki támogatta a 9/11-es terrortámadást

2022. november 20., vasárnap 19:15 | aznap frissítve

Vasárnap kilencvenhárom éves korában meghalt Hebe de Bonafini, a „Plaza de Mayo Anyái” nevű argentin szervezet társalapítója, aki az 1970-es és 1980-as években a dél-amerikai ország katonai diktatúrája idején elkövetett emberi jogi jogsértések ellen küzdött.

A katonai diktatúra idején több száz bebörtönzött ellenzéki asszony babáját elrabolták, és más családoknál helyezték el őket. Ezeknek a gyermekeknek a holléte sokáig ismeretlen volt, közülük sokakról a mai napig nincs semmilyen információ. A Hebe de Bonafini által alapított szervezet arról a Buenos Aires-i térről kapta a nevét, ahol az eltűnt babák rokonai rendszeresen összegyűltek, hogy a gyermekekről érdeklődjenek.

Bonafini Argentína egyik leghíresebb emberi jogi aktivistájává vált, amikor 13 másik nővel együtt elkezdték keresni gyermekeiket. Lánya vasárnap jelentette be, hogy meghalt – írja a Reuters.

Hebe de Bonafini két fiát az úgynevezett „piszkos háborúban” vesztette el, melyben becslések szerint 30 ezer ellenzéki aktivista, akadémikus és politikai disszidens halt meg vagy tűnt el erőszakos beavatkozások következtében. Bonafini két fiát soha nem találták meg, valószínűleg meghaltak.

A „Plaza de Mayo Anyái” csoport döntő szerepet játszott az emberi jogok védelmében Argentínában, első demonstrációjukat 1977. április 30-án tartották. A szervezet tagjait számos halálos fenyegetés érte, néhányukat elrabolták, többen öngyilkos lettek.

Letartóztattak, megvertek minket, parókában jártunk, és kendővel takartuk el az arcunkat az utcán, hogy ne ismerjenek fel minket

– mondta Bonafini 2007-ben a Reutersnek.

Cristina Fernandez de Kirchner, Argentína alelnöke a Twitteren sajnálatát és mély megrendülését fejezte ki Bonafini halála miatt, 

a kormány pedig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

„Legkedvesebb Hebe, a Plaza de Mayo anyja, Ön az emberi jogokért folytatott harc világszimbóluma és Argentína büszkesége” – írta az alelnök.

Bonafini rengeteg kritikát és elítélő megjegyzést is kapott a hosszú évek alatt, mivel dicsőítette az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat, és azt is mondta, hogy szerinte II. János Pál pápa a pokolban fog elégni, amiért szolidaritást fejezett ki az ETA baszk csoporthoz tartozó bebörtönzött szeparatisták édesanyjaival.

A „Plaza de Mayo Anyái” csoport azonban több mint 40 évvel az első felvonulásuk után is erőteljes szimbólum Argentínában, és továbbra is tart összejöveteleket, hogy kiálljanak az igazságért.

A Plaza de Mayo Anyái alapítójaként fényt gyújtott a katonai diktatúra sötét éjszakáinak közepén. Az argentin kormány és az emberek számára Hebe az igazság és az igazságosság keresésének jelképe, az eltűnt harmincezer szimbóluma

– áll Alberto Fernandez argentin elnök hivatalának közleményében.

Rovatok