Index Vakbarát Hírportál

Szuperszonikus amerikai bombázók és vadászgépek hada indult útnak Észak-Korea miatt

2022. november 20., vasárnap 10:44

Az Egyesült Államok szuperszonikus bombázókat és vadászgépeket vetett be válaszul Észak-Korea közelmúltbeli rakétakísérleteire.

A B–1B bombázók szombaton más dél-koreai és amerikai harci gépekkel közös légi gyakorlatot hajtottak végre – közölte a dél-koreai vezérkari főnök. A gyakorlatok az Egyesült Államok Dél-Korea iránti elkötelezettségét igazolják, miközben a szövetségesek így demonstrálták közös védelmi pozíciójukat Észak-Koreával szemben.

Észak-Korea pénteken interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, és a rakéta Japán körzetében érkezett a tengerbe. Egy olyan interkontinentális ballisztikus rakétát vetett be, amely több nukleáris robbanófej hordozására alkalmas, és hatótávolsága elérheti az amerikai szárazföld bármely pontját – írja a Sky News.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a lányával együtt nézte végig a gyakorlatot, akit először engedett a nyilvánosság elé, és azzal dicsekedett, hogy a rakéta megbízható és maximális kapacitású fegyver az amerikai katonai fenyegetések megfékezésére.

A pénteki kilövés része volt az északiak folyamatos rakétakísérleteinek, amelyekkel fegyverarzenáljuk bővítésére tesznek kísérletet. A Hwasong-17 rakéta még fejlesztés alatt áll, de az északiak legnagyobb hatótávolságú ballisztikus fegyvere, amelyet több nukleáris robbanófej hordozására terveztek, hogy legyőzze az amerikai rakétavédelmi rendszereket.

Az északi Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) közölte, hogy a Phenjan nemzetközi repülőteréről kilőtt rakéta mintegy 6 040 kilométeres maximális magasságig repült, és mintegy ezer kilométert tett meg, mielőtt az ország keleti partjainál nemzetközi vizeken landolt.

A próbalövés egyértelműen bizonyította az új nagy stratégiai fegyverrendszer megbízhatóságát, bemutatta Észak-Korea stratégiai erőit, és a világ legerősebb stratégiai fegyvereként erőteljes harci teljesítményt nyújt – közölte a KCNA.

Kim Dzsongun ünnepélyesen kijelentette, hogy ha az ellenség továbbra is fenyegetést jelent Észak-Korea számára, gyakran nukleáris csapásmérő eszközöket bevezetve, akkor pártja és kormánya határozottan nukleáris fegyverekkel fog reagálni a nukleáris csapásokra.

Nyilatkozata arra utal, hogy Észak-Korea folytatni fogja fegyvertesztelési tevékenységét, miközben az Egyesült Államok továbbra is erősíti a szövetségesei, Dél-Korea és Japán iránti biztonsági elkötelezettségét.

Rovatok