Index Vakbarát Hírportál

Olyan sok kokaint foglaltak le Belgiumban, hogy nem tudják, mit csináljanak vele

2022. november 20., vasárnap 16:27

A belgiumi Antwerpen kikötőjében lefoglalt kokain mennyisége túl nagy ahhoz, hogy egyszerre megsemmisítsék, tárolása azonban biztonsági aggályokat vet fel. Becslések szerint az idei kokainfogás a 100 tonnát is elérheti.

A La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap hétvégi számában emlékeztetett: a vámhatóság 2021-ben csaknem 90 tonna kokaint foglalt le az antwerpeni kikötőben. A tavalyi rekord azonban minden valószínűség szerint idén is megdől, becslések szerint az idei kokainfogás a 100 tonnát is elérheti.

A tengeri szállítással érkezett, konténerekben felfedezett kokain rendkívüli mennyisége azonban komoly biztonsági problémát jelent a helyi hatóságoknak. Az engedélyezett szemétégetők ugyanis nem tudják azonnal feldolgozni az összes lefoglalt kábítószert, ezért azt a megsemmisítés előtt raktárakban kell tárolni.

A bűnbandák is lecsaphatnak rá

A napilap emlékeztetett, Franky De Keyser antwerpeni ügyész néhány hete felhívta Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter figyelmét arra, hogy

a legfoglalt kábítószerkészlet akkora, hogy a bűnbandák megpróbálhatják ellopni.

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere és a belga igazságügyi miniszter egyeztetésbe kezdett a megoldás megtalálására – közölte az MTI a belga hírportálra hivatkozva.

Rovatok