Index Vakbarát Hírportál

Időzített bombává vált egy vulkán Oroszországban

2022. november 20., vasárnap 15:53

Az oroszországi Sivelucs vulkán rendkívül aktív működésbe lépett, és bármikor bekövetkezhet egy erőteljes robbanás – figyelmeztetett a kamcsatkai vulkánkitörés-elhárító csoport.

Az ország legaktívabb és legnagyobb tűzhányója felett szombaton mintegy 3962 méter magasba emelkedő vulkáni hamufelhőt regisztrált a kamcsatkai obszervatórium.

A lávakupola növekedése folytatódik, miközben izzik, robbanások és forró lavinák kísérik ezt a folyamatot – közölte az obszervatórium vasárnap.

10-15 kilométeres hamufelrobbanások bármikor bekövetkezhetnek.

A folyamatos aktivitás hatással lehet a nemzetközi és alacsonyan repülő repülőgépekre – figyelmeztet a vulkánfigyelő oroszországi szervezet a The Independent szerint.

A vulkán kupolája nagyon forróvá vált, és éjszaka izzik – mondta Alekszej Ozerov, az Orosz Tudományos Akadémia távol-keleti egysége vulkanológiai és szeizmológiai intézetének igazgatója.

Éjszaka a kupola szinte az egész felületén izzik. Forró, 1000 fokos lavinák gördülnek le a lejtőkön, piroklasztikus áramlatok zúdulnak lefelé.

A tűzhányó 2010 októberében tört ki utoljára, és 10 kilométeres tengerszint feletti magasságba szórt a hamut. A vulkán hamufelhői elborították a mintegy 90 kilométerre fekvő Uszt-Kamcsatszkij települést. A legerősebb kitörést viszont, amely legutóbb a Sivelucson történt, a NASA szerint 2009-ben jegyezték fel.

A Sivelucs Kamcsatka egyik legnagyobb vulkánja, csúcsa 3283 méterig ér. A félsziget egyik legaktívabb vulkánja is, az elmúlt 10 ezer évben becslések szerint 60 nagy kitörés történt rajta.

Katasztrofális kitörésekre 1854-ben és 1956-ban volt példa, amikor a lávakupola nagy része összeomlott, és pusztító törmeléklavinát hozott létre.

Rovatok