Index Vakbarát Hírportál

Sarkvidéken élő rozmár bukkant fel Franciaország partjainál

2022. november 20., vasárnap 18:36

Egy rozmár bukkant fel Észak-Franciaországban, több ezer kilométerre az Északi-sarkvidéken található élőhelyétől.

Péntek este az észak-franciaországi Normandiában egy rozmár bukkant fel egy kikötőben. Az állat betegség jeleit nem mutatta. Az emlős az Északi-sarkvidékről keveredhetett Franciaországba, ugyanis az élőhelye Grönlandon, Oroszországban vagy Alaszkában található. 

A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy ne közelítsék meg és ne zavarják meg az emlőst. A rozmár helyi idő szerint szombat délelőtt fél 11-kor merült a vízbe, és azóta nem látták – írja a Sky News.

A rozmárok általában azért másznak ki a tengerből, hogy pihenjenek, ám rendkívül rosszul látnak a szárazföldön, és ijedtükben agresszívvá, veszélyessé válhatnak.

Ezen a héten másodszor bukkant fel rozmár Európában: 45 év után először láttak egyet a hollandiai Zeeland régióban is, ám nem tudni, hogy ugyanarról az állatról van-e szó, amelyet Franciaországban is láttak.

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy Franciaországban partra vetődött, majd elpusztult egy 7,6 méter hosszú északi kacsacsőrű cet. A baleset rendkívülinek számít, mivel ez a cetfajta az Északi-sarkvidéken él. Az állat éjszaka eltévedhetett, de annyi energia még volt benne, hogy visszatérjen a tengerbe.

Rovatok