Index Vakbarát Hírportál

Fordulat: mégis összeülnek a V4-ek a jövő héten

2022. november 20., vasárnap 17:00

Bár a csehek és a lengyelek a héten lemondtak egy V4-es találkozót, egy másik találkozót tartanak a visegrádi négyek politikusai a következő héten.

A cseh házelnök Oroszország trójai falovának nevezte a magyar kormányt, és erre hivatkozva mondták le (a lengyelekkel együtt) a V4-ek házelnökeinek jövő hét péntekre tervezett találkozóját. A magyar házelnök a kritikára pár órával később egy nyilatkozatban reagált.

Most azonban úgy fest, hogy a házelnöki találkozó meghiúsulása ellenére is lesz egy fontos V4-es találkozó jövő hét csütörtökön. Az Euractiv szerint november 24-én a V4-ek kormányfői Szlovákiában ülnek össze, és számos fontos (elsősorban gazdasági témájú) kérdésről tárgyalnak majd.

Petr Fiala cseh kormányfő hivatalosan is megerősítette, hogy részt vesz a találkozón, és azt mondta: „Nem titok, hogy Magyarország más megközelítésben látja a dolgokat, mint a V4 három másik országa.

Ugyanakkor az, hogy párbeszédet folytatunk egymással, hozzájárult ahhoz, hogy eddig Magyarország is támogatta az összes fontos uniós döntést, és ez az, ami igazán fontos

– hangsúlyozta Petr Fiala, kiemelve azt is: fontos, hogy az unió egységét sikerüljön megőrizni.

Arra, hogy a mostani tárgyalások milyen eredményt hozhatnak, a cseh kormányfő azt mondta: nem szeretne belebonyolódni ezzel kapcsolatos találgatásokba, ehelyett inkább azt emelte ki, hogy a V4-ek legmagasabb szintű találkozójára hónapok óta nem került sor, holott az ilyen megbeszélések a múltban már bizonyították, mennyire hasznosak tudnak lenni. 

Az Euractiv azt is megjegyezte, hogy a V4 kormányfői utoljára egy évvel ezelőtt, 2021 novemberben ültek össze. Idén márciusban lett volna egy találkozó a V4 védelmi miniszterei közt, de azt szintén a háború miatt mondták le.

(Borítókép: Petr Fiala. Fotó: Maciej Kulczynski / MTI / EPA)

Rovatok