Index Vakbarát Hírportál

A Theranos-átverés évekre elítélt értelmi szerzője könnyes szemekkel kért bocsánatot

2022. november 22., kedd 07:18

A Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest több mint 11 év börtönbüntetésre ítélték, amiért becsapta a befektetőket az egykor 9 milliárd dollárra értékelt vérvizsgálati startupjával.

Néhány csepp vérből diagnosztizálni lehet a betegségeket – ezt állította a Szilícium-völgy egykor ünnepelt sztárja.

Egy szava sem volt igaz.

A 38 éves, terhes Holmes, könnyes szemekkel jelentette ki a bíróság előtt, hogy „mély fájdalmat” érez azok iránt, akiket félrevezetett átverésével.

A három hónapos tárgyalás után januárban bűnösnek találták. A nő várhatóan fellebbezni fog a kaliforniai bíróság ítélete ellen.

Egykor a „következő Steve Jobsként”, és a világ legfiatalabb, önerőből teremtett milliárdosaként ünnepelték.

Tizenkilenc éves volt, amikor otthagyta a Stanford Egyetemet, és elindította vállalkozását, a Theranost, amelynek értéke meredeken ívelt felfelé azok után, hogy a vállalat azt állította: forradalmi változást hozhat a betegségek diagnosztizálásában.

A Holmes által reklámozott technológia azonban nem működött, így – perek garmada után – a cég 2018-ban becsődölt.

Tudatosan félrevezette az orvosokat és a betegeket a Theranos zászlóshajójával, az Edison géppel, amelyről cége azt állította: néhány csepp vérből képes kimutatni a rákot, a cukorbajt és más betegségeket – emlékeztettek az ügyészek a San Joséban tartott tárgyaláson.

Azzal is vádolták Holmest, hogy a cég teljesítményét jelentősen eltúlozta a pénzügyi támogatói előtt.

Az esküdtek négyrendbeli csalás vádjában bűnösnek találták. Ezeknek maximális büntetési tétele 20 év börtön. Négy másik vádpontban nem találták bűnösnek, további háromban pedig nem tudtak ítéletet hozni.

Az ítélethirdetés előtt Holmes a könnyeivel küszködve olvasta fel nyilatkozatát, amelyben bocsánatot kért a befektetőktől és a betegektől egyaránt.

„Megsemmisítettek a hibáim. Mély fájdalmat érzek azért, amin az emberek keresztülmentek, miután cserbenhagytam őket” – idézte a BBC.

Testem minden sejtjével bánom a vétkeimet

– folytatta Elizabeth Holmes.

„A kudarc természetes. De a csalással elért kudarc elfogadhatatlan” – érvelt a bíró, aki „briliáns” vállalkozóként emlegette Holmest.

Pofon a Szilícium-völgynek

A Szilícium-völgyben vagyonokat lehet szerezni és elherdálni. Nem szokatlan, hogy a befektetők nagy összegeket veszítenek. És az sem, hogy a startuposok merész állításokkal népszerűsítik a technológiájukat.

Holmes esetében az a különbség, hogy a Theranos összeomlása csalási vádakhoz vezetett, amelyek végül megállták a helyüket. Az Egyesült Államokban ugyanis köztudottan nehéz eredményes vádemelést elérni a fehérgalléros csalások ügyében.

Amikor a befektetők pénzt buknak, általában egyszerűen veszteségként könyvelik el, vagy magánperes eljárásban követelnek kártérítést.

Holmes ítélete figyelmeztetés a Szilícium-völgy vezetői számára, hogy a befektetők félrevezetésének valós következményei vannak.

Az elítéltnek április 27-én kell jelentkeznie, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Elizabeth Holmes és Ramesh „Sunny” Balwani, korábbi üzlettársa és szeretője ellen még 2018-ban emeltek vádat. Balwanit külön állították a bíróság elé, és a nyáron bűnösnek találták. Ítélethirdetése decemberben várható.

Átvert nagy- és kisbefektetők

Az ügyészek egyébként 15 év börtönbüntetést kértek Holmesra, akit mintegy 800 millió dollár kártérítés megfizetésére köteleznének. A Theranos jeles befektetőkkel büszkélkedett, köztük James Mattis volt amerikai védelmi miniszterrel, aki tanúskodott a perben, és Larry Ellison szoftvermágnással.

A védők azzal érveltek, hogy Holmes jó szándékú volt, és segíteni próbált az embereken. Szerintük védencüknek csupán másfél évet kellett volna házi őrizetben töltenie.

A bíró megállapította, hogy a nő 121 millió dolláros veszteséget okozott a befektetőknek, köztük a sajtómágnás Rupert Murdochnak és a Walmart üzletláncot birtokló családnak.

A kártérítés mértékéről egy későbbi tárgyaláson döntenek.

Elizabeth Holmes több mint 130 barátja, családtagja és volt Theranos-alkalmazottja kegyelemért folyamodott a bírónak írt levelében, akit arra is emlékeztettek, hogy Holmes fiatal anya. Tavaly júliusában született meg fia, és most várja második gyermekét.

Hogy pontosan mikorra, nem tudni. Ügyvédjei várhatóan megpróbálják megakadályozni, hogy a baba születéséig börtönbe kerüljön.

Élettársa, Billy Evans a bírósághoz intézett feljegyzésében azt írta: fél „attól a jövőtől, amelyben a fiam úgy nő fel, hogy az anyja egy felfegyverzett őrök által védett üveg túloldalán lesz”.

„Örül” az ítéletnek viszont Eileen Lepera, a Szilícium-völgyben dolgozó titkárnő, aki a Theranosba fektetve elvesztette megtakarításai tekintélyes részét.

Minden tényt figyelembe igazságosnak tartja az ítéletet. Holmes „tudta, hogy csalásról van szó, amivel veszélybe sodorta az emberek életét” – mondta az átverés áldozata.

(Borítókép: Elizabeth Holmes. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images Hungary)

Rovatok