Index Vakbarát Hírportál

Németország túlzottan függ az orosz gáztól

2022. november 22., kedd 15:40

Hiba volt a függőség kialakítása – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

A kormányfő a Süddeutsche Zeitung című lap gazdaságpolitikai fórumán kiemelte, hogy hazája az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal kapcsolatban megtapasztalta, milyen az, amikor túlzott függőség alakul ki egy stratégiailag fontos erőforrás ellátásában.

Kijelentette, hogy ezt a hibát nem követik el még egyszer, mivel már elkezdődötta beszerzési források bővítése, a diverzifikáció.

A kormány gondoskodik arról, hogy a háztartások és vállalatok átvészeljék az ország előtt álló nehéz időszakot. A kancellár kiemelte, hogy az együttvéve mintegy 300 milliárd eurós támogatási és fejlesztési programok révén

biztosítják a földgázellátás zavartalanságát és azt is, hogy a magas energiaárak ne terheljék túl a fogyasztókat.

Németországban cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására szolgáló tengerparti terminálok épülnek az új partnerektől érkező földgáz átvételére, visszaállítottak a termelésbe széntüzelésű erőműveket, és meghosszabbították az utolsó három atomerőmű üzemidejét. Csökkentik a munkavállalók, vállalkozások, szociális és kulturális intézmények, nyugdíjasok és diákok terheit, vagyis azokat támogatják, akiknek leginkább szükségük van segítségre.

2024-ig kitart a gázárfék, távhőárfék és áramárfék

A hamarosan induló, úgynevezett gázárfék-, távhőárfék- és áramárfékprogrammal arról is gondoskodnak, hogy kiszámítható módon csökkenjen az energia ára – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezek a programok 2024-ben is tartanak majd.

Közben az MTI szerint igyekeznek orvosolni a német gazdaság szerkezeti gondjait is, amelyek függetlenek az inflációtól és az energiaáraktól. Olaf Scholz kifejtette, hogy

a gazdaságot leginkább hátráltató tényező a képzett munkaerő hiánya, ezt jelzi, hogy kétmillióra emelkedett a betöltetlen állások száma.

A kormány ezért javítja a szakmai képzési és továbbképzési lehetőségeket, és a bevándorlási jog olyan rendszerén dolgozik, amely lépést tart a világ legmodernebb rendszereivel.

(Borítókép: Gázvezetékek Oroszországban 2021. október 12-én. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok