Index Vakbarát Hírportál

Országos meddőségi terápiát indítottak Romániában, hogy több gyerek születhessen

2022. november 22., kedd 17:01

A program ünnepélyes beharangozásán jelen volt Nicolae Ciuca miniszterelnök, Marcel Ciolacu házelnök, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, valamint a román kormány több tagja.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ már 2011-ben kezdeményezte a meddőségi terápia állami támogatását, de akkor ez a program rövid működés után leállt, majd 2015-ben újraindult.

Hozzátette, a most aláírt program kiterjeszti a támogatást, bővíti a kedvezményezettek körét, hogy minél több családban gyermek születhessen.

Kötelességünknek tartjuk, hogy támogassuk ezeket a családokat, hiszen egy ilyen beavatkozás komoly költségekkel jár

– fogalmazott Kelemen Hunor. 

Személyenként három beavatkozást is támogat a kormány

A programra azok a 20 és 45 év közötti családosok vagy egyedülálló nők jelentkezhetnek, akiknek ehhez orvosi ajánlásuk van.

Újdonság, hogy a kormány egy igénylő esetében az eddigi egy beavatkozás helyett hármat támogat 15 ezer lej értékben.

A tervek szerint a jövő évben tízezer ember kap támogatást, az MTI szerint jelentkezni december 5-től lehet. Nicolae Ciuca hangsúlyozta, hogy a kormánynak felelőssége elősegíteni, hogy minél több gyerek szülessen, és emlékeztetett, hogy a kabinet bölcsődeépítési programot is indított, ami szintén a fiatal családokat segíti.

Gabriela Firea családügyi miniszter szerint Romániában minden ötödik fiatal pár meddőséggel küzd. Rámutatott, egy kezelés költsége elérheti a 3 ezer eurót is, amit nem mindenki engedhet meg magának, ezért van szükség az állami támogatásra. A miniszter szerint a program eddig csak Bukarestben működött, de most kiterjesztik az egész országra. Mint mondta, a román fővárosban eddig 560 gyerek született meddőségi terápiát követően.

Magyarországon a kormány ingyenessé tette a meddőségi vizsgálatokat.

Rovatok