Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro panaszt tett, nem fogadja el a vereséget

2022. november 23., szerda 08:07

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök panaszt nyújtott be a választási ügyekben illetékes bíróságon az elnökválasztási eredmények „rendkívüli ellenőrzését” szorgalmazva – jelentette kedden a CNN Brasil helyi hírtelevízió.

Az indítvány „helyrehozhatatlan szabálytalanságokat” említ az elektronikus szavazógépekkel kapcsolatban, amelyek hatással lehettek a végkimenetelre, vagyis hogy a választást a hivatalban lévő elnök baloldali kihívója, Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök nyerte meg – ismertette a CNN Brasil.

A brazil szövetségi választási bíróság (TSE) egyelőre nem válaszolt a megkeresésekre az ügyben. Mindazonáltal a TSE korábban már megerősítette Lula győzelmét, s azt már számos vezető brazil politikus, valamint Brazília nemzetközi szövetségesei, köztük az Egyesült Államok is elismerte.

Alexandre de Moraes, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egy, a Reuters által olvasott ítélet szerint azt mondta, a Bolsonaro-féle választási koalíciónak 24 órája van felmutatni a múlt havi szavazások mindkét fordulójára vonatkozó teljes vizsgálatát, ha ezt azonban nem teszik meg, a panaszt elutasítják.

Az elnökválasztáson győztes baloldali Luiz Inácio Lula da Silva a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg az október végi második fordulóban, Bolsonaro 49,1 százalékot kapott.

(Borítókép: Evaristo Sa / AFP)

Rovatok