Index Vakbarát Hírportál

Washington nyomás alatt tartja Kijevet

2022. november 23., szerda 05:57

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol Kijevre, hogy legyen nyitott a Moszkvával folytatott béketárgyalásokra. A Pentagon szerint az ukrán erőknek nehéz lesz visszaszerezniük az összes területet, amit Oroszország a februárban kezdett háborúban elfoglalt.

Az amerikaiak és a szövetségesek támogatása nem csökkent, ugyanakkor Kijev sikerei az orosz invázióval szembeni fellépésben jobb helyzetbe hozzák a tárgyalások megkezdéséhez – jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített parancsnokságának elnöke.

Egy héttel korábban Milley a pillanatnyi helyzetet az első világháborúhoz hasonlította, amikor a szemben álló felek hónapok alatt patthelyzetbe kerültek, mégis három évig folytatták a harcot, sok millió áldozat árán.

Az oroszok most megerősítik a hatalmukat Ukrajna területének mintegy 20 százalékán. A frontvonalak Harkivtól Herszonig stabilizálódnak – szögezte le az amerikai vezérkari főnök.

„Az ukrán győzelem valószínűsége a közeljövőben, amit az határoz meg, hogy az oroszokat kiűzik egész Ukrajnából, a Krímet is beleértve, katonai szempontból nem nagy” – idézte az AFP.

„Lehet persze politikai megoldás” – tette hozzá Milley, feltéve, ha az oroszok kivonulnak.

Erős pozícióból kell tárgyalni. Oroszország most a földre került

– érvelt a négycsillagos tábornok.

Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül

Az Egyesült Államok nem próbálja Kijevet tárgyalásokra vagy területátadásra kényszeríteni – ezt jelentette ki viszont a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „dönthet arról, hogy készen áll-e a tárgyalásokra, és ha igen, mikor, illetve hogy ezek a tárgyalások milyen mederben folyjanak” – mondta John Kirby.

Az Egyesült Államok részéről senki sem kényszeríti, ösztökéli vagy lökdösi őt a tárgyalóasztalhoz.

A hónap elején Zelenszkij elvetette azt az előfeltételt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek távoznia kell a hatalomból, mielőtt beleegyezik a tárgyalásokba – a Kyiv Post értesülése szerint ez a Fehér Ház nyomására történt.

William Burns, a CIA igazgatója Ankarában tárgyalt Szergej Nariskinnel, az orosz hírszerzés, az SZVR vezetőjével. Ez volt a háború februári kezdete óta az amerikai és orosz tisztviselők legmagasabb szintű személyes találkozója.

A részletek titokban maradtak, de Burns utána nyomban Kijevbe repült, ahol Zelenszkijjel találkozott.

Burns „nem folytat semmiféle tárgyalást. Szilárdan ragaszkodunk az alapelvünkhöz: semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül” – hangoztatta a látogatás után a Fehér Ház.

Az első világháború példája

Az Egyesült Államok továbbra is erőteljesen támogatja Ukrajnát. A Fehér Ház további 38 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Kijev megsegítésére.

Közben nem cáfolta Milley véleményét sem. A múlt héten azt mondta: Ukrajna csaknem százezer halottat és sebesültet könyvelt el a harcmezőn – ez csaknem ugyanannyi, mint a becsült orosz veszteségek – ráadásul további negyvenezer civil áldozatot.

A szám megsokszorozódhat, ha Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy egészen a 2014 előtti határok visszaállításáig próbáljon harcolni – vetette fel a tábornok.

Az első világháború első hónapjaiban, 1914 augusztusa és decembere között egymillió ember vesztette életét, majd a frontvonalak bebetonozódtak.

Tárgyalni egyik fél sem akart, így az áldozatok száma 1918-ra húszmillióra duzzadt.

Amikor lehetőség nyílik a tárgyalásokra, és a béke elérhető közelségbe kerül, ragadjuk meg az alkalmat – mondta Milley.

A diplomáciai opció

Milley megjegyzései azok félelmeit gerjesztik, akik szerint az Egyesült Államok béklyóba fogná Kijev azon szándékát, hogy visszafoglalja az oroszok által elfoglalt összes területet, beleértve a Donbaszt és a Krímet, amelyet már 2014 óta nem tart az ellenőrzése alatt.

Semmilyen elképzelés országunk vagy szuverenitásunk engedményeiről nem nevezhető békének. Az erkölcstelen kompromisszumok új vérontást eredményezhetnek

– hangoztatta Zelenszkij egy nemzetközi biztonsági fórumon.

A Biden-kormányzat inkább csak azt próbálja elérni, hogy tárva maradjon az ajtó a tárgyalások előtt. Milley egyszerűen „egy kicsit előremutatóbb” – véli a Georgetown Egyetem professzora.

„Nem hiszem, hogy ez elhamarkodott lenne. Szerintem óvatos. Az oroszoknak és az ukránoknak is látniuk kell, hogy van diplomáciai út” – mondta Charles Kupchan.

Ez egyúttal jelzés Zelenszkijnek is, akinek a merevsége néha próbára teszi egyes szövetségesek türelmét.

„Zelenszkij, érthető módon, kissé hevessé válik, és olyan dolgokat mond, amelyek nem biztos, hogy tetszenek a szövetségeseknek” – mondta Kupchan.

Milley véleménye nem tükrözi egész Washington álláspontját – állítja az American Enterprise Institute védelmi stratégiai intézet szakértője.

Frederick Kagan szerint Washingtonnak a nyomásgyakorlás helyett inkább a fegyverszállításokat kellene növelnie, hogy segítse Ukrajnát az orosz erők legyőzésében.

„Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az ukránok nem tudják visszafoglalni a területük egészét vagy nagy részét” – véli Kagan.

(Borítókép: Aknakereső ukrán katona az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében 2022. november 16-án. Fotó: MTI / AP / Bernat Armangue)

Rovatok