Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormányfő csütörtökön kér valami fontosat Orbán Viktortól

2022. november 23., szerda 13:10

November 24-én Szlovákiában ülnek össze a V4-ek kormányfői, hogy több kérdésben egyetértésre jussanak. Ezek között több gazdasági jellegű probléma van, de kiemelt téma lesz az orosz–ukrán háború is. Ez utóbbi ügyében szólalt most meg Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Mateusz Morawiecki megígérte Sanna Marin finn miniszterelnöknek, hogy segíteni fog meggyőzni Orbán Viktort, hogy a magyar kormányfő is ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását – vette észre a Mandiner az Euractiv írását.

Lengyelország már az elsők között ratifikálta Finnország tagságát, noha a jogállamiság és a sajtószabadság eltérő értelmezése miatt nem mindig ápolt jó viszonyt Helsinkivel – emlékeztet keddi írásában a portál

Jelenleg Lengyelország és Finnország osztozik a küzdelemben Oroszországgal szemben, de ezzel a feladattal »nem lehet egyedül megbirkózni«. Néhány napon belül találkozunk Orbán Viktor miniszterelnökkel a visegrádi csoport vezetőinek tanácskozásán. Biztos, hogy szlovákiai és cseh barátainkkal közösen meg fogjuk kérni Orbán Viktort, hogy mielőbb ratifikálja a dokumentumokat Svédország és Finnország számára, mivel ez régiónk keleti szárnya számára döntő fontosságú

– mondta Mateusz Morawiecki.

A visegrádi országok kormányfői november 24-én Szlovákiában ülnek össze. Korábban Petr Fiala cseh kormányfő azt mondta:

Nem titok, hogy Magyarország más megközelítésben látja a dolgokat, mint a V4 három másik országa. Ugyanakkor az, hogy párbeszédet folytatunk egymással, hozzájárult ahhoz, hogy eddig Magyarország is támogatta az összes fontos uniós döntést, és ez az, ami igazán fontos 

– hangsúlyozta Petr Fiala, és hozzátette: fontos, hogy az unió egységét sikerüljön megőrizni.

Svédország és Finnország az orosz–ukrán háború kezdete után nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A két ország csatlakozását a NATO-n belül mind a 30 tagállamnak jóvá kell hagynia. Ezek közül 

MÁR CSAK A MAGYAR ÉS TÖRÖK PARLAMENTNEK KELL RATIFIKÁLNIA A KÉT ORSZÁG CSATLAKOZÁSÁRÓL SZÓLÓ JEGYZŐKÖNYVET.

Ankara arra hivatkozik, hogy a skandináv országok nem lépnek fel kellő módon a török kormány szerint terrorista tevékenységet támogató kurd szervezetekkel szemben.

A magyar kormány a ratifikációs törvényjavaslatokat már beterjesztette az Országgyűlésnek. Korábban a Szabad Európa azt írta, hogy a parlament azért késlekedik, mert az Európai Bizottság kérésének megfelelően annyi új jogszabályt kell megtárgyalni és elfogadni, hogy egyszerűen nincs idő a svéd és a finn tagságról határozni.

December 7-én, szerdán szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról – tudta meg a Szabad Európa. A lap információi szerint előtte egy nappal döntenek Brüsszelben az uniós pénzügyminiszterek a Magyarországnak járó forrásokról.

A V4-országok kormányfői utoljára egy évvel ezelőtt, 2021 novemberében ültek össze. Idén márciusban lett volna egy találkozó a V4 védelmi miniszterei közt, de azt a háború miatt lemondták.

(Borítókép: Orbán Viktor magyar [j] és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kétoldalú megbeszélést folytat Prágában, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínén 2022. október 6-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok