Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun húga leidiótázta a dél-koreai kormányzatot

2022. november 24., csütörtök 21:33

Durva sértésekkel illette csütörtökön Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong a dél-koreai kormányzatot, idiótáknak nevezve a kormánytagokat, amiért a dél-koreai külügyminisztérium bejelentette, újabb szankciókat fontolgat Phenjan ellen.

Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapártban fontos tisztséget betöltő Kim Jodzsong a tervezett szankciókat ocsmány show-műsornak minősítette, „amely csak arra jó, hogy bebizonyítsa, a dél-koreai banda az amerikaiak hű kutyája”. 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) kedden pedig kettős mérce alkalmazásával vádolta, mert a testület rendkívüli ülésen vitatta meg Észak-Korea ballisztikus rakétakísérleteit, melyekre reagálva az Egyesült Államok múlt vasárnap szuperszonikus bombázók és vadászgépek seregét indította hadgyakorlatra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa észak-koreai rakétakísérletekről tárgyalt hétfőn, amit korábban az amerikai képviselet jelentett be, és tovább borzolta a kedélyeket Észak-Koreában. Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet – Kim Dzsongun pedig a lányával nézte végig a kilövést –, és a rakéta Japán körzetében érkezett a tengerbe.

A dél-koreai elnököt vádolja, amiért Szöul Phenjan célkeresztjébe került

Kim Jodzsong azzal vádolta Jun Szok Jol dél-koreai elnököt, hogy veszélyes helyzetet teremt, és hangsúlyozta, elődje, Mun Dzse In sokkal inkább hajlott a Korea-közi párbeszédre. „Az ő hivatali ideje alatt Szöul nem került Phenjan célkeresztjébe” – tette hozzá az MTI szerint.

A dél-koreai külügyminisztérium kedden jelentette be, újabb szankciók bevezetését fontolgatja a kommunista ország ellen a phenjani ballisztikusrakéta-tesztek miatt.

Dél-Korea egyesítésért felelős minisztériuma rendkívül sajnálatosnak nevezte Kim Jodzsong „közönséges szavait”, egyúttal bírálta Phenjant, amiért rakétatesztjeivel feszültséget teremt a térségben.

A phenjani vezetés nem először használ sértő szavakat ellenségesnek minősített országok vezetőire. Korábban Joe Biden amerikai elnököt veszett kutyának nevezték, „akit bottal kell agyonütni”, Donald Trump volt amerikai elnököt pedig „mentálisan sérült vénembernek”.

(Borítókép: Kim Jodzsong. Fotó:  JORGE SILVA / POOL / AFP)

Rovatok