Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Tanács elnöke Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik

2022. november 24., csütörtök 13:05

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke december 1-jén Pekingbe utazik, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel – közölte az uniós tagállamok vezetőinek tanácskozó fórumaként létrehozott Európai Tanács.

A pekingi látogatásra azt követően kerül sor, hogy az Európai Tanács októberben stratégiai megbeszélést folytatott az Európai Unió Kínával fenntartott kapcsolatairól.

A feszült geopolitikai és gazdasági környezetben a látogatás lehetőséget jelent mind az EU, mind Kína számára.

Az EU és Kína vezetői a globális kihívásokról, valamint a közös érdeklődésre számot tartó témákról fognak tárgyalni – tette hozzá az Európai Tanács.

Kínában cenzúrázták Charles Michel egyik beszédét

Charles Michel nemrégiben az MTI szerint arra szólította fel Pekinget, győzze meg Oroszországot arról, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot Ukrajnában.

Bátorítjuk a kínai hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt használjanak fel annak érdekében, hogy meggyőzzék Oroszországot Ukrajna önállóságának és területi egységének tiszteletben tartásáról a nemzetközileg elismert határokon belül 

– fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint novemberben törölték Charles Michelnek a sanghaji vásár megnyitójára tervezett beszédét, mert az EU értesülése szerint a kínai hatóságok cenzúrázni akarták a szöveg ukrajnai háborúra utaló részeit.

(Borítókép: Charles Michel és Hszi Csin-ping 2016. október 31-én. Fotó: Kenzaburo Fukuhara - Pool/Getty Images)

Rovatok