Index Vakbarát Hírportál

A német egészségügyi miniszter szerint nehéz lehet a tél, újabb járványhullám indulhat el

2022. november 24., csütörtök 18:25

Télen várhatóan újabb hulláma indulhat el a koronavírusnak, emiatt vigyázni kell egymásra, és be kell tartani az alapvető fertőzésvédelmi szabályokat – jelentette ki Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter.

Összefogásra, egymás védelmére és türelemre van szükség a következő hónapokban Németországban, mert ismét elindulhat a koronavírus-járvány téli hulláma – fogalmazott a német egészségügyi miniszter csütörtökön Berlinben.

Karl Lauterbach a Süddeutsche Zeitung című lap gazdaságpolitikai fórumán kiemelte: az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) elleni védekezés németországi mérlege kedvező, ám ezt szerinte meg kell őrizni.

A miniszter – aki kutatóorvosként járványügyi szakértő is – elmondta, hogy továbbra is kialakulnak új vírusmutációk, ugyanakkor nem valószínű, hogy az eddigieknél jelentősen különböző és sokkal veszélyesebb változat jön létre.

Mint mondta, a fertőzőképességet tekintve már meg is indult a „tetőzés”, az új mutációk nem fertőznek lényegesen erősebben, mint a korábbiak, ami az oltási kampányok hatásával együtt azt jelenti, hogy „egyre kisebb a tér” a kórokozó előtt.

Kifejtette: a folyamatok tartóssá válása kellő tudományos alapot teremthet ahhoz az állításhoz, hogy SARS-Cov-2 „kezelhető a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény keretein kívül”, mint bármely más fertőző légúti betegség, vagyis nincs szükség különleges rendszabályokra, korlátozásokra.

Azonban a tél még nehéz lehet, várhatóan elindul egy újabb járványhullám, ezért vigyázni kell egymásra és be kell tartani az alapvető fertőzésvédelmi szabályokat, különösen zárt térben és közösségben vagy tömegben – tette hozzá a német egészségügyi miniszter az MTI szerint, kiemelve, hogy főleg az év végi ünnepek idején lesz szükség óvatosságra.

Kevesebb az új fertőzött

A szerdán közölt magyarországi heti járványstatisztikák szerint az előző héten 4098 új koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, a betegség szövődményeibe 61-en haltak bele. A beoltottak száma 6 419 996 fő, közülük 6 206 388 fő a második, 3 901 632 fő a harmadik, 387 872 fő már a negyedik oltását is felvette.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 098 240 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 15 608 főre csökkent. Jelenleg 770 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Rovatok