Index Vakbarát Hírportál

Azonnali tárgyalásokat kezdeményez Magyarország Ukrajnával

2022. november 24., csütörtök 09:48

A magyar kormány egy szerda este közzétett határozatban közölte, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett. Egyben utasította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával annak a 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak az ügyében, amelyet az Európai Unió biztosítana az országnak.

Az Európai Bizottság néhány hete jelentette be, hogy hitelből a 2023-as évre összesen 18 milliárd eurós pénzügyi segélyt szándékoznak nyújtani Ukrajnának. A pénz oroszlánrészét az ukrajnai bérek, szociális segélyek, nyugdíjak kifizetésére fordítanák.

Orbán Viktor ezzel összefüggésben korábban azt mondta: a magyar kormány támogatja a javaslatot, de azt nem, hogy mindezt hitelből finanszírozzák. Ehelyett azt javasolta: az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között.

Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében

részletezte a miniszterelnök.

A magyar kormány most meg is tette az első lépéseket annak érdekében, hogy ezt a megállapodást megkössék. A szerda este, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban először leszögezték, hogy Magyarország „továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában”. Mindennek jegyében pedig két dolgot írtak elő.

Míg Szijjártó Péternek a határozatban intézett felszólítás azonnali hatályú, azzal szemben Varga Mihálynak csak „a felmerülés ütemében” kell majd gondoskodnia az említett 187 millió euró biztosításáról. E tekintetben vélhetően azért nem tűztek ki egyértelmű határidőt, mert mindez még az Ukrajnával kötendő megállapodástól is függ.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korában azt mondta: az uniós hitelfelvételt a magyar kormány semmilyen esetben nem fogja támogatni, még akkor sem, ha megérkeznek a  Magyarországtól elvitatott uniós források. A miniszter mindemellett azt állította: nincs szó arról, hogy megvétóznák a hitelfelvételt.

Orbán Balázs: A közös adósságvállalás nem megoldás

A miniszterelnök politikai igazgatója azt írta a határozatot kommentálva, hogy hitelfelvétel és közös eladósodás nélkül, a magyar költségvetésből biztosítják a támogatás Magyarországra eső részét. „Magyarország kész hozzájárulni Ukrajna megsegítéséhez, de kizárólag bilaterális alapon, a közös hitelfelvétel ugyanis nem jelent mást, mint közös eladósodást és a pénzügyi szuverenitás elvesztését – írta, hozzátéve: 

A közös adósság tehát nem megoldás! Közös adósságvállaláshoz egyszer járultunk hozzá, de az sem lett sikertörténet. Magyarország ezért többet nem kíván ebbe az utcába belemenni!

Ez utóbbival Orbán Balázs arra a közös adósságkibocsátásra utalt, amelyet a koronavírus-járvány miatt indított helyreállítási programmal összefüggésben vállaltak az uniós országok 2020-banPosztja alatt több kommentelő is sértelmezte, hogy a magyar kormány miért támogatja Ukrajnát.

Inkább a szegény Magyar családokra kéne ezt a pénzt fordítani. Egy Fideszes szavazó

– írta egyikük.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok