Index Vakbarát Hírportál

Ezúttal koncerten és reptéren okoztak galibát a klímaaktivisták

2022. november 25., péntek 06:38

A karmesteri pulpitusra váratlanul felugró klímaaktivisták zavarták meg a Berlini Filharmonikus zenekar hamburgi koncertjét. Az Utolsó Nemzedék éghajlatvédelmi csoport tagjai később megbénították a közlekedést a berlini nemzetközi repülőtéren.

Az eset még szerda este történt a hamburgi Elbai Filharmónia koncertpalotában: az Utolsó Nemzedék nevű csoport két aktivistája a koncert kezdete előtt néhány másodperccel jelent meg a karmester helyére ugorva, majd rövid szónoklatba kezdtek. Beszédükben a klímakatasztrófa veszélyeire igyekeztek felhívni a közönség figyelmét, és 

ellenállásra szólítottak fel a német kormány szerintük határozatlan klímapolitikája ellen.

A közönség bekiabálásokkal próbálta őket távozásra bírni. Az aktivisták a rövid beszéd után elhagyták a helyszínt és az eseményről készült videófelvételt közzétették az interneten.

A berlini filharmonikusok alapítványa csütörtöki közleményében arra is kitért, hogy megvizsgálja, miként akadályozhatná meg saját koncerttermében a hasonló eseteket; továbbá felvették a kapcsolatot a helyszínt biztosító biztonsági cég képviselőjével az eset tisztázása érdekében.

A biztonsági cég szóvivője a dpa hírügynökség kérdésére ezzel kapcsolatban azt mondta: közölték az alapítvánnyal, hogy levonják a váratlan rendzavarás tanulságait, és megfontolják, milyen óvintézkedéseket tehetnek, de hozzátette: „a hasonló provokációkat legfeljebb csak aránytalan biztonsági intézkedésekkel lehetne megelőzni.”

Az Utolsó Nemzedék egyike azon szervezeteknek, amelyek a klímaváltozást okozó emberi tevékenység miatti tiltakozásként különböző polgári engedetlenségi akciókat követtek el Európa több országában: a nagy múzeumokban festményeket öntöttek le különböző anyagokkal, majd odaragasztották magukat a képkeretekhez vagy a falhoz.

Leállították a közlekedést a berlini reptéren

Csütörtökön ugyancsak klímaaktivisták tiltakozó akciója miatt átmenetileg leállt a közlekedés a berlini nemzetközi repülőtéren. A reptér közleménye szerint „több személy illetéktelen behatolása miatt” mindkét kifutópályáján leállították a közlekedést.

A német főváros és a körülötte elterülő Brandenburg tartomány nemzetközi repülőterét is az Utolsó Nemzedék nevű éghajlatvédelmi csoport bénította meg. Több aktivistájuk pillanatragasztóval a pálya burkolatához rögzítette magát, egy társuk felvételeket készített az akcióról – közölte az MTI a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságra hivatkozva.

Az első aktivisták 16 óra körül hatoltak be a repülőtérre, átvágva a területet védő kerítést. A reptér tájékoztatása szerint a közlekedést 18 óra körül indították újra.

Rovatok