Index Vakbarát Hírportál

Börtönlátogatást szerveznek a határőröknek, hogy elijesszék őket a korrupciótól

2022. november 25., péntek 12:04

Romániában börtönlátogatást szerveznek a határrendőröknek, hogy elriasszák őket a korrupciótól. Eközben a börtönőrök szakszervezetének vezetője arról érdeklődött, „mikor fogják az eljárást a politikusoknál is bevezetni”.

Rendszeres börtönlátogatást szerveznek a román határrendőröknek, hogy tudatosítsák bennük, mi vár rájuk, ha korruptakká válnak – írta pénteken az Adevarul című román lap.

Az Adevarul a börtönőrök szakszervezeti szövetségének (FSANP) tiltakozásából szerzett tudomást a rendőrség korrupcióellenes igazgatósága (DGA), a határrendőrség országos főfelügyelősége (IGPF) és a büntetés-végrehajtó intézetek országos igazgatósága (ANP) közötti megállapodásról, amelynek értelmében hetente nyolc határrendőrt küldenek börtönlátogatásra, hogy elriasszák őket a korrupciótól.

Mikor fogják az eljárást a politikusoknál is bevezetni?

– tette fel a szónoki kérdést Cosmin Dorobantu, a börtönőrök szakszervezeti vezetője, aki törvénytelen visszaélésnek minősítette a kezdeményezést. Az FSANP közleménye szerint a határrendőrök börtönlátogatása nem más, mint a „Szent Korrupció ereklyéjének csókolgatására szervezett zarándoklat”, amelyet legtöbbször a fegyencek gúnyolódása és átkozódása kísér.

A szakszervezet szerint emberileg megalázó, a kínzás kategóriájába tartozó, minden erkölcsi és jogi alapot nélkülöző példátlan eljárás azért küldeni börtönlátogatásra az állampolgárokat, hogy elriasszák őket bűncselekmények elkövetésétől – számolt be az MTI. 

(Borítókép: Nikolay Doychinov / AFP)

Rovatok