Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is bemutatták a Kim-dinasztia negyedik sarját

2022. november 26., szombat 11:31

Kim Dzsongun észak-koreai vezető először jelent meg kislányával a nyilvánosság előtt. Már nem titkolja az utódot.

A kislányt feltehetően Kim Dzsuénak hívják. Azon a napon mutatkozott apjával együtt, amikor egy méretes ballisztikus rakéta indítását ellenőrizték.

Kéz a kézben sétáltak végig a támaszponton, ahol a tesztelés folyt – amit az Egyesült Államok határozottan elítélt.

Kim Dzsongun – a dinasztia harmadik tagja – a világ egyik legtitkosabb államát vezeti. Magánéletéről szinte semmit sem tudni.

Ezúttal azonban apa és lánya nem leplezte egymás iránti kötődését.

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA több fotót is közzétett, amelyeken ők ketten meghitten csevegtek, fontos emberekkel beszélgettek, rakétát vizsgáltak, majd egy kilátóteraszról szemlélték a kilövést.

Kim Dzsongun lányának megjelenése sokkal jobban érdekelte a diktatúra elemzőit, mint az a hír, hogy Phenjan sikeresen útjára bocsátotta legerősebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, amelyről úgy vélik, képes lenne eltalálni az Egyesült Államokat – írta a BBC.

Hogy miért? Mert árulkodó a rezsim jövőjéről és nukleáris fegyverprogramjáról egyaránt. Vagy legalábbis felvet néhány érdekes kérdést.

A Pektu-vérvonal negyedik leszármazottja

Mindenekelőtt a kislány megjelenése azt jelenti, hogy őt jelölték ki Kim Dzsongun utódjának, és egy napon ő fogja vezetni Észak-Koreát? Eléggé valószínű.

A Kim évtizedek óta családi dinasztia. A szent hegyre utaló Pektu-vérvonal – így nevezik őket hazájukban – első tagja, egyben az államalapító Kim Ir Szen miniszterelnökként 1948, államfőként 1972 óta haláláig uralkodott az országban. Magától értetődő, hogy unokája, Kim Dzsongun azt szeretné, ha őt követve valamelyik gyermeke venné át az irányítást.

Felmerül az a kérdés is, hogy a kislányt miért éppen most mutatják be, elvégre még mindig nagyon fiatal.

Ha apja már most felkészíti a hatalom átvételére, akkor ez vajon azt jelenti, hogy a 38 éves vezető egészségügyi problémákkal küszködik?

Kim Dzsongun állapota amúgy is megannyi találgatás tárgya, mivel úgy vélik, hogy ez jelenti a legnagyobb kockázatot a rendszer stabilitására nézve.

Nem utolsósorban az időzítés is érdekes. Vajon mi köze a közös megjelenésnek Észak-Korea nukleáris fegyverprogramjához?

North Korea's leader Kim reveals his daughter in rare appearance https://t.co/ihl6OZwe7L

— BBC News (World) (@BBCWorld) November 19, 2022

Az, hogy egy ilyen jelentős kilövés alkalmával mutatták be, azt sugallja: egy napon szerepet fog játszani az ország fegyverfejlesztésében.

Apja nemrégiben bejelentette, hogy semmilyen körülmények között nem fogja felszámolni nukleáris fegyverkészletét. A fényképekkel azt akarta megmutatni a világnak, hogy a nukleáris fegyverek márpedig maradnak, egészen a következő nemzedékig.

Kim Dzsongun gyermekeinek száma is talány

Dzsué 12-13 év körüli lehet – véli a washingtoni Stimson Center észak-koreai szakértője.

A nyilvános megjelenéssel jelentette be Kim, „hogy a hatalom negyedik generációja az ő vérvonalát követi” – mondta Michael Madden.

Szeptemberben több észak-koreai szakértő is arról számolt be, hogy Dzsué egy felvételen szerepelt az ország nemzeti ünnepe alkalmából megtartott rendezvényen.

Akkoriban ez még csak feltételezés volt, az észak-koreai vezetés ugyanis nem erősítette meg, hogy valóban a vezető lányáról van szó.

Dzsué létezéséről először 2013-ban esett szó, miután egy visszavonult amerikai kosárlabdasztár ellentmondásos látogatást tett Észak-Koreában.

Dennis Rodman felidézte, hogy Kim családjával a tengerparton pihent, és „a kezében tartotta a kisbabájukat, Dzsuét”.

Szakértők szerint Kim Dzsongunnak akár három gyermeke is lehet: két lány és egy fiú, akik közül Dzsué a legidősebb.

A bölcs vezető rendkívül titokzatos a családjával kapcsolatban. Feleségéről, Ri Szoldzsúról is csak házassága után szerzett tudomást a világ.

(Borítókép: Kim Dzsongun és kislánya, Kim Dzsué 2022. november 19-én. Fotó: North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) / Reuters)

Rovatok