Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Mindent megteszünk, hogy mielőbb megállapodás születhessen az uniós pénzekről

2022. november 26., szombat 10:56

A műsorban felvetették Szijjártó útját a héten egy energetikai kiállításra Oroszországban. A külügyminiszter szerint ha együttműködünk Oroszországgal energiakérdésekben, az nem a politikai ízlésünk miatt van, hanem azért, mert lehetetlen Magyarországot elegendő olajjal vagy gázzal ellátni Oroszország nélkül.

A műsorban elhangzott, hogy miért nem támaszkodunk a Lengyelországból és Horvátországból érkező cseppfolyósított földgázra. Szijjártó Péter válaszában utalt arra a hosszasan tervezett amerikai-osztrák együttműködésre, amely a Fekete-tenger alatti földgázmezőt akarta feltárni, de végül meghiúsult. Ebből most januártól 3 milliárd köbméter lett volna lekötve.

A kérdésre, hogy a paksi bővítésnél miért a Roszatom van még mindig vezető pozícióban és miért nem vontak be például amerikai atomenergetikai vállalatokat, a válasz az volt: nem akartak azzal kísérletezni, hogy különböző technológiák hogyan lennének képesek egymással működni, bár a külügyminiszter megemlítette, hogy a francia Framatome biztosítja az irányító- és vezérlőrendszert az új erőműhöz.

Ukrajna kapcsán szó volt a tervezett kilencedik szankciós csomagról és annak magyar elfogadásáról vagy elutasításáról. Válaszában Szijjártó Péter csak annyit mondott, hogy a tervezetet hivatalosan még nem terjesztették be és megismételte a korábbi magyar álláspontot, hogy szankciók helyett inkább békét kellene teremteni.

Végül a külügyminiszter nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy az uniós források megszerzéséért cserébe hajlandó lenne-e a magyar kormány elfogadni egy egyfajta hosszú távú mechanizmust, amelynek segítségével az erre kijelölt uniós testület ellenőrizhetné a magyar vállalások betartását.

Rovatok