Index Vakbarát Hírportál

Új hírek érkeztek Putyin ellenlábasáról, nagy a baj

2022. november 27., vasárnap 19:51

Veszélybe került Alekszej Navalnij egészsége, miután határozatlan időre magánzárkába csukták, közölte az orosz ellenzéki politikus főtanácsadója Londonban.

Leonyid Volkov arra figyelmeztetett, hogy az ellenzéki vezető egészsége veszélyben van, miután határozatlan időre magánzárkába kényszerítették.

Volkov hozzátette, hogy Navalnij nem tudja tartani a kapcsolatot a családjával, mióta az orosz hatóságok bedugták egy kisebb méretű cellába, ahol állandó megfigyelés alatt áll.

Egyedül az ügyvédei látogathatják meg az ellenzéki politikust, de ők is csak egy átláthatatlan üvegen keresztül beszélhetnek vele, így nem tudják megmondani, hogy a férfi milyen fizikai állapotban van.

Navalnij támogatói úgy vélik, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akarja, hogy az ellenzéki vezető erőszakos halált haljon a börtönben, mert a közvélemény akkor az orosz elnök ellen fordulna.

„Téves volt az értékelésünk arról, hogy Putyin valójában mennyire őrült” – figyelmeztetett Volkov, aki szerint mára világossá vált, hogy az államfő nem törődik a nyugati szankciókkal és a lépéseire adott nemzetközi reakciókkal.

A főtanácsadó azt reméli, hogy Navalnij végül életben marad, a személye ugyanis értékes lehet az orosz elnök számára az ukrajnai háborút lezáró esetleges tárgyalások során.

„Putyin láthatóan elveszítette realitásérzékét, de még ő is gondolkodik a lehetséges jövőbeli forgatókönyveken. Ilyen körülmények között Navalnij lehetséges alku tárgya lehet, túlélése azon múlhat, hogy Putyin potenciális tárgyalási alapnak tekinti-e majd az ukrán háború kapcsán” – idézte a The Guardian Volkovot.

(Borítókép: Alekszej Navalnij 2022. májusban. Fotó: Contributor / Getty Images)

 

Rovatok