Index Vakbarát Hírportál

Szívszorító vallomás, visszataszító bánásmód a brit haditengerészetnél

2022. november 27., vasárnap 18:52

A brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) első embere védelmébe vette azt az eljárásmódot, ahogyan a szolgálat kezeli a nemi erőszakkal és szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádakat, jelentette a BBC.

A haditengerészet a múlt hónapban kénytelen volt vizsgálatot indítani, mivel napvilágot láttak tengeralattjárókon szolgálatot teljesítő nőkkel szembeni szexuális zaklatásról szóló állítások.

Nemrég egy „Catherine” néven nyilatkozó nő azt állította, hogy megerőszakolták, és teherbe esett, miközben a tengeren szolgált.

Az áldozat hozzátette, hogy azért nem jelentette a nemi erőszakot, mert félt, hogy bajkeverőnek bélyegzik. „Catherine” elmondta, hogy a nemi erőszak volt a legsúlyosabb eset, de emellett állítása szerint rendszeresen zaklatták is őt. Hozzátette, hogy azoknak kellett volna jelentenie, akikkel együtt szolgált, a felettesei pedig nyilván nem akarták bajba sodorni magukat.

Az első tengeri lord titulust birtokló tiszt „szívszorítónak” nevezte Catherine vallomását, és „visszataszítónak” azt a bánásmódot, amit a nővel szemben tanúsítottak.

„Igaz, hogy a belső vizsgálatok belterjesek voltak, ami esetenként konfliktushoz vezetett. Ezen változtatunk, ugyanakkor azoknak, akik a haditengerészet hajóinak fedélzetén elkövetett bántalmazás vagy nemi erőszak vádját vizsgálják, meg kell érteniük, hogyan működik az élet a tengeren, és figyelembe kell venniük a kontextust, amelyben az állítólagos bűncselekmények történtek” – magyarázkodott az admirális, aki azt javasolta, hogy a panaszokat házon belül hallgassák meg, hogy a tanulságokat a jövőben le lehessen vonni.

Sir Ben Key szerint a független nyomozók „nem látják át a haditengerészeti élet komplexitását”, és nem ismerik a katonák által a mindennapokban érzett nyomást.

„Nagyon aggódnék, hogy ha egy teljesen független eljárás kezdődne, az lelassítaná az igazságszolgáltatási folyamatot, és a végén rossz ítélet születne az adott ügyben” – tette hozzá.

Októberben több nő is arról számolt be, hogy szolgálatteljesítés közben rossz bánásmódban részesült a felettesei részéről, írja a BBC.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok