Index Vakbarát Hírportál

Több száz millió euróra büntette az ír adatvédelmi biztos a Facebookot

2022. november 28., hétfő 16:10

Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.

A Facebook anyavállalata, a Meta-csoport így összesen közel egymilliárd eurós bírságot kapott már az ír hatóságoktól. A büntetés egy 2021 áprilisában kezdődött nyomozás eredménye. A vizsgálatból kiderült, hogy rengeteg, a Facebook által gyűjtött személyes adat került nyilvánosságra online. A vállalatot egyúttal utasították, hogy tegyen korrektív lépéseket – írja az MTI.

Az ír hatóságok hangsúlyozták, hogy a bírság kiszabása előtt egyeztettek más, nagyobb uniós szervezetekkel. A hétfői már a negyedik büntetés, amelyet az ír adatvédelmi biztos a Meta alá tartozó vállalatokra kiszabott.

Szeptemberben rekordnagyságú, 405 millió eurós pénzbírsággal sújtotta az Instagramot, amely ellen a Meta fellebbezést tervez benyújtani. Az ír hatóságoknál további tizenhárom panasz vár kivizsgálásra a közösségimédia-óriással kapcsolatban.

Az ír adatvédelmi biztos foglalkozik az Apple, a Google, a TikTok és számos más techóriás európai tevékenységének szabályozásával, miután ezek európai uniós székhelye Írországban található. Jelenleg negyven vizsgálat van folyamatban az említett vállalatokkal szemben.

Rovatok