Index Vakbarát Hírportál

Kína ígéretet tett a Vatikánnak

2022. november 28., hétfő 19:26

Kína hétfőn a Vatikánnal kötött „baráti egyezség” kiterjesztését ígérte, miután a Szentszék az elmúlt hétvégén éles hangú közleményben bírálta, hogy Peking nem tartotta be a katolikus püspökök kinevezésére vonatkozó megállapodást.

Csao Li-csian, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn közölte, hogy országa bővíteni szeretné a Vatikánnal a püspökök kinevezéséről 2018-ban megkötött ideiglenes megállapodást.

A Vatikán előzőleg szokatlanul nyers hangnemű közleményben bírálta, hogy Peking november 24-én kinevezte Csianghszi tartományi segédpüspöknek John Peng Vei-csao püspököt. Csianghszit a Vatikán nem ismeri el egyházmegyének. Kína és a Vatikán között 1951 – a kommunisták hatalomátvétele és a külföldi papok kiutasítása – óta nincs diplomáciai kapcsolat. A Vatikán az elmúlt években nyitni akart, enyhíteni a feszültséget, elsősorban a püspökök kinevezése kapcsán.

Hétfői sajtótájékoztatóján a szóvivő kijelentette, hogy nem volt tudomása a Peng püspökkel kapcsolatos helyzetről, de hangsúlyozta, hogy az elmúlt években javultak Kína és a Vatikán kapcsolatai a kínai katolicizmus hasznára és annak „harmonikus fejlődése” érdekében.

Kína ki szeretné terjeszteni a Vatikánnal megkötött baráti konszenzust, és meg akarja őrizni az ideiglenes megállapodás szellemét

– mondta a szóvivő az újságíróknak.

A vatikáni közlemény szerint Peng beiktatási ünnepségére „a helyi hatóságok hosszas és kemény nyomásgyakorlása” után került sor – számolt be az MTI.

Kínában két katolikus egyház működik: a hivatalos és a „földalatti” 

A kapcsolatok megszakadása óta Kínában két katolikus egyház működik: a hivatalos, állami irányítású és a Vatikánhoz hű, „földalatti” egyház. A kínai katolikusok száma becslések szerint hat-, illetve tizenkét millió között mozog mind az államilag elismert Hazafias Katolikus Szövetségben, mind a földalatti egyházban.

A megbékélést célzó erőfeszítéseinek keretében a Vatikán kész volt aláírni 2018-ban a tökéletesnek általa messze nem tartott megállapodást, amely rendezte egyes püspökök jogállását, és lehetővé tett újabb kinevezéseket. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A kínai katolikus egyház ügyeit közelről követő AsiaNews hivatalos pápai hírügynökség szerint Ferenc pápa 2014-ben titokban szentelte fel Penget a Csianghszi tartománybeli Jücsiang püspökévé.

A mostani volt az első eset, hogy a Vatikán nyíltan megvádolta Pekinget a 2018. évi megállapodás megsértésével, pontosan egy hónappal azután, hogy újabb két évre meghosszabbították a megállapodást. A Szentszék reményét fejezte ki, hogy „az ilyen esetek nem ismétlődnek meg”.

Rovatok