Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az Europol az európai kokainkereskedelem harmadát ellenőrző kartellre

2022. november 28., hétfő 11:21

Európa-szerte számos országban csaptak le a hatóságok egy, az európai kokainkereskedelem egyharmadát ellenőrzés alatt tartó drogkartell embereire. Az akcióban összesen 49 gyanúsítottat fogtak el és több mint 30 tonna kokaint foglaltak le.

Az európai kokainkereskedelem egyharmadát ellenőrzése alatt tartó kartellt számoltak fel a hatóságok novemberben Európa különböző országaiban és Dubajban – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Az összehangolt rendőrségi akcióban 49 gyanúsítottat tartóztattak le Spanyolországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, és több mint 30 tonna kokaint foglaltak le a bűnüldöző szervek. A kartell irányítóit, hat drogbárót, Dubajban vették őrizetbe.  

Az Europol a műveletben a hírszerzésben és a nyomozati elemzésben nyújtott segítséget a nemzeti hatóságoknak, és elősegítette a koordinációt a bűnüldöző szervezetek között. Szeptember elején az Europol és az Egyesült Arab Emírségek megállapodást írt alá, amely megkönnyíti az emirátusok bűnüldözési tisztviselői és az uniós szervezet közötti együttműködést.

Az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának egy tisztviselője már csatlakozott az Europolnál állandó képviselettel rendelkező, több mint 50 országból érkező mintegy 250 fős összekötői tisztviselői hálózatához.

(Borítókép: Yuriko Nakao / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok